Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Voiko ulkoporeallasta käyttää talvella?

Ulkoporeallasta voi käyttää talvella. Kun pihalla paukkuu pakkanen, on ihanaa pulahtaa lämpimään kylpyyn suoraan tunnelmallisen tähtitaivaan alle — ulkoporeallas onkin oikeastaan parhaimmillaan talvella. Jotta poreet pysyvät lämpiminä ja talvinen kylpyhetki…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas talvella

Ulkoporeallasta voi käyttää talvella. Kun pihalla paukkuu pakkanen, on ihanaa pulahtaa lämpimään kylpyyn suoraan tunnelmallisen tähtitaivaan alle — ulkoporeallas onkin oikeastaan parhaimmillaan talvella. Jotta poreet pysyvät lämpiminä ja talvinen kylpyhetki tuntuu miellyttävältä, täytyy kuitenkin huomioida muutamia seikkoja jo allasta valittaessa.

Ulkoporealtaan eristys mahdollistaa altaan käytön pakkasella

Ulkoporeallas talvella on päästä varpaisiin rentouttava elämys, kun altaan runkoeristys ja kansi tekevät tehtävänsä eli estävät lämmön karkaamisen. 

Vaikka lähes aina ulkoporealtaat on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön, eivät kaikki altaat välttämättä tee talvikäytöstä miellyttävää. Etenkin kaikista halvimpien ulkoporealtaiden halpa valmistusprosessi kostautuu usein altaan talvikäytössä, kun eristystä ei olla tehty kunnolla. 

Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä on ulkoporealtaan eristyksen tehtävä. Eristyksen tehtävä on eristää kylmä ilma lämpimästä kylpyvedestä — eli pitää kylmä ilma ulkopuolella ja lämmin ilma sisäpuolella. Mikäli ulkoporealtaan eristys on heikko, näkyy se kylpijöiden kasvoilla sekä kodin omistajan sähkölaskussa.

Varmista siis, että talvikäyttöön tuleva ulkoporeallas on suunniteltu pohjoisen sääolosuhteisiin ja näin ollen eristetty pitämään pakkanen loitolla. AuraSpa-ulkoporealtaat ovat aina eristetty nelikerroksisella eristystekniikalla. Tätä voi verrata kerrospukeutumiseen, jossa jokaisen kerroksen välissä on ilmatila. Altaan ympäri kiertävän runkoeristyksen lisäksi yksi tärkeimmistä eristävistä elementeistä on altaan kansi.

Lämpö ja vesi haihtuvat ylöspäin, mikä tekee ulkoporealtaan kannesta tärkeän eristyselementin. Mitä paksumpi kansi, sen parempi. Kannen muotoilulla on myös merkitystä, sillä sateen tulisi päästä valumaan kannen päältä pois. AuraSpan ulkoporealtaissamme on aina vakiona markkinoiden paksuimmat, harjakattoiset lämpökannet eli arktiset kannet. Harjakattoisten kansien avulla suurimmat vesimassat valuvat automaattisesti pois kannen päältä.

Ulkoporealtaan istuinsyvyys vaikuttaa käyttömukavuuteen etenkin talvella 

Altaan istuinsyvyys saattaa tuntua merkityksettömältä seikalta, vaikka istuinsyvyydellä on todellisuudessa suurempi merkitys kuin ehkä ajattelitkaan — etenkin silloin, kun haluat ulkoporealtaan rentouttavista poreista kaiken ilon irti myös talvipakkasilla. Istuinsyvyydellä tarkoitetaan nimensä mukaisesti sitä, kuinka syvällä altaassa istuin on. 

Ulkoporealtaan käyttämisessä ja valmistamisessa pahin haaste ei loppujen lopuksi ole pohjolan kylmyys, vaan ilmastomme raaka kosteus ja tuuli.

Mikäli aiot käyttää ulkoporeallasta talvella, on tärkeää jo allasmallia valittaessa huomioida altaan istuinsyvyys. Kaikkien kylpijöiden hartioiden tulisi olla vedenpinnan alapuolella. Jos istuinsyvyys ei ole riittävä, poreista nauttivien hartiat jäävät tuulen purtavaksi. 

Kurkkaa valikoimastamme löytyvän ViskanSpa:n allasmallisto, jonka altaat ovat valmistettu Ruotsissa ja istuinsyvyys on suunniteltu nimenomaan silmällä pitäen pohjomaismaalaisten kylpijöiden pituuksia ja toiveita.

Ulkoporealtaan sähkönkulutus pakkasella

Ulkoporeallas saa virtansa sähköstä. Talvella sähkönkulutus on runsaampaa, sillä kylmät ilmat vaativat enemmän energiaa, jotta kylpyvesi pysyy lämpimänä. Valitsemalla energiatehokkaan altaan voit kuitenkin säästää käyttökustannuksissa huomattavasti!

Ulkoporealtaan sähkönkulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät. Yksi näistä tekijöistä on ulkoporealtaan eristys — mitä paremmin allas eristää, sitä pienemmästä sähkölaskusta saat nauttia. 

Kymmenen vuoden kokemuksen kautta osaammekin kertoa, että ulkoporealtaat vievät sähköä keskimäärin n. 3000-4000 kwH / vuosi mutta kulutukseen vaikuttaa todella monta eri asiaa, joten nämä ovat vain suuntaa antavia määriä.

Kannattaako ulkoporeallas tyhjentää talvella?

Tällä hetkellä moni porealtana omistaja miettii kohonneita sähkölaskuja, ja porealtaan taloudellisuutta. Yleinen sähköpostiimme kolahtava kysymys onkin: kannattaako ulkoporealtaan talvityhjennys suorittaa, ja onko siitä haittaa porealtaalle?

Suosittelemme pitämään vedet altaassa ympärivuotisesti, emmekä suosittele altaan tyhjentämistä. Jos kuitenkin haluat tyhjentää altaasi, noudata näitä ohjeita tarkkaan.

Saattaisit pitää myös näistä