Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan käyttökustannukset 2023

Ulkoporealtaan käyttökustannukset mietityttävät monia – eikä syyttä, kun kulut ovat nousseet lähes kaiken suhteen. Laadukas ulkoporeallas ei kuitenkaan ole sellainen energiasyöppö jollaiseksi sitä helposti kuvitellaan.  Nyt puhutaan rahasta ja kilowattitunneista!…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Puhuri ulkoporeallas

Ulkoporealtaan käyttökustannukset mietityttävät monia – eikä syyttä, kun kulut ovat nousseet lähes kaiken suhteen. Laadukas ulkoporeallas ei kuitenkaan ole sellainen energiasyöppö jollaiseksi sitä helposti kuvitellaan. 

Nyt puhutaan rahasta ja kilowattitunneista! Tässä artikkelissa kerromme sinulle ulkoporealtaaseen liittyvistä kustannuksista sekä siitä, miltä kulunut vuosi on näyttänyt ulkoporealtaan käyttökustannuksissa. 

Mitä ulkoporeallas maksaa?

Ulkoporealtaan ostohinta on tietysti hyvä laskea mukaan siihen liittyviin kustannuksiin. Laadukas ulkoporeallas maksaa noin 6 000 – 12 000 euroa. Toki halvemmallakin pääsee ja enemmänkin rahaa saa altaaseen laitettua, kuten kaikessa. Ulkoporealtaan suhteen kuitenkin pätee hyvin usein sanonta: halvalla ei saa hyvää.

Markkinoiden edullisimpien ulkoporealtaiden valmistusprosessissa on voitu säästää esimerkiksi eristyksessä tai muissa materiaaleissa. Ulkoporealtaan heikko eristys tai valmistustapa vaikuttaa sähkönkulutukseen ja tuleviin korjaustarpeisiin, mikä näkyy korkeina käyttö- ja korjauskustannuksina.

Pahimmassa tapauksessa saatat siis ostaa edullisen ulkoporealtaan, jota on kallista käyttää, kun voisit investoida parempaan ulkoporealtaaseen kaikkine mukavuuksine ja säästää merkittävästi käyttökustannuksissa. 

Huonosti esitetty allas voi kuluttaa sähköä jopa tuplasti enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa valmistettu ja oikeasti pohjolan olosuhteisiin valmistettu Viskanspa-ulkoporeallas. Tällöin ostotilanteessa halvalta tuntunut allas osoittautuukin kalliiksi vaihtoehdoksi käytössä.

Paljonko ulkoporealtaan käyttö tulee maksamaan vuositasolla?

Ulkoporealtaan ostoa pohtiessa on fiksua käydä läpi sen käyttökustannuksia vuositasolla. Voimme ainoastaan antaa suuntaa-antavia arvioita, sillä käyttökustannukset ovat paljolti riippuvaisia käyttäjästä.

Ulkoporealtaan käytön hinta riippuu monesta eri asiasta, joista mainittakoon esimerkkinä seuraavat:

  • Vuodenaika → talvella kulutus suurempaa, kesällä vähäisempää.
  • Ulkoporealtaan koko → pieni kuluttaa hieman vähemmän kuin suuri.
  • Ulkoporealtaan eristys → hyvät eristeet pitävät lämmön paremmin.
  • Ulkoporealtaan sijoituspaikka → tuulinen paikka vie energiaa enemmän.
  • Ulkoporealtaan käyttökerrat → aktiivinen käyttö kuluttaa enemmän. 
  • Ulkoporealtaan veden lämpötila → matalampi lämpötila kuluttaa vähemmän. 
  • Sähkön ajankohtainen hinta → kallis sähkö vaikuttaa kustannuksiin.

Mikäli sinulla on keskikokoinen, hyvin eristetty ulkoporeallas, joka on sijoitettu tuulelta suojaan ja käytät sitä 1-2 kertaa viikossa, ovat käyttökustannukset joka tapauksessa hyvin maltilliset.

Koko perheen jatkuvassa käytössä olevan, edes jättimäisen suuren ulkoporealtaan käyttökustannukset eivät silti päätä huimaa. 

Huolimattomassa käytössä, esimerkiksi juhlintapaikkana, kipuavat kustannukset korkeammalle. Juhlien yhteydessä altaaseen saatetaan mennä ilman suihkussa käyntiä tai se saatetaan jättää pakkaseen ilman kantta, mikä näkyy veden lämmitys- ja vaihtokustannuksissa. 

Hyvin eristetyn, normaalissa käytössä (2 – 3 krt/vko) olevan ulkoporealtaan käyttökustannukset vuodessa ovat noin 300 – 900 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että päivätasolla rentouttavista poreista nauttiminen kustantaa ainoastaan noin 0,80 – 2,46 euroa, eli suklaapatukan verran. Heitto on suhteellisen suuri, sillä käyttökustannuksiin vaikuttavia asioita on yllättävän paljon ja tällä hetkellä suurin vaikuttava tekijä on tietenkin sähkön hinta. 

Kuitenkin eurojen sijaan mielestämme on fiksumpaa käyttää ulkoporealtaan käytön hinnan mittarina kilowattitunteja (kWh) etenkin näinä aikoina, kun sähkön hinta on ollut nousussa. Puhutaan seuraavaksi siis kulutuksesta kilowattituntien muodossa.

Ulkoporealtaan sähkönkulutus

Ulkoporeallas kuluttaa sähköä veden lämmittämiseen, pumppujen pyörittämiseen ja lämpötilan ylläpitämiseen, eli suurin osa ulkoporealtaan käyttökustannuksista johtuu veden lämmittämisestä sekä hierontapumppujen pyörittämisestä. 

Omalla toiminnallasi voit vaikuttaa näihin kustannuksiin. Esimerkiksi hoitamalla altaan kylpyvettä oikein, tarvitsee uusi kylpyvesi vaihtaa ja lämmittää täysin kylmästä lämpimään ainoastaan 4 – 6 kuukauden välein.

Ulkoporealtaat kuluttavat sähköä vuositasolla keskimäärin noin 3 000 – 4 000 kWh. Huonosti eristetty allas saattaa kuluttaa sähköä jopa 8 000 kWh.

Talvella ulkoporealtaan sähkönkulutus on runsaampaa, kun taas lämpiminä vuodenaikoina huomattavasti vähäisempää. Talvella hyvin eristetyn ulkoporealtaan sähkönkulutus voi olla päivätasolla esimerkiksi 10 kWh ja kesällä puolestaan alle 4 kWh. Huonosti eristetty ulkoporeallas saattaa kuluttaa sähköä päivätasolla jopa 20 kWh. Vuosien kuluessa halpa allas tuleekin usein kalliimmaksi.

Käyttämättömänä allas kuluttaa vähemmän sähköä kuin käytössä ollessaan. Tämä johtuu siitä, että käyttämättömänä altaassa voidaan pitää ylläpitolämpötilaa (26 °C), kun taas käyttöön se täytyy lämmittää hieman yli kymmenellä asteella (38 °C).

Ulkoporealtaan käyttökustannukset vuonna 2023

Mikäli tarkastellaan kuluneen vuoden 2022 käyttökustannuksia ainoastaan sähkön hintaa mittarina käyttäen ja vaikka sähkö onkin moninkertaistunut hetkellisesti, niin edelleen voi keskiarvollisesti puhua, että ulkoporealtaan lämpimänä pitäminen ja käyttö maksaa noin. 2 euroa per päivä (laskettu pörssisähkön keskihintaa 17,98 snt/kWh käyttäen välillä tammikuu 2022-marraskuu 2022) 

Tämä summa ei kuitenkaan ole välttämättä todenmukainen, sillä kustannuksia on mahdollista madaltaa tehokkaasti monin eri keinoin ja suurin ero käyttäjien välillä muodostuu altaan käyttöasteesta. 

Vuonna 2022 sähkön hinnan keskiarvo on ollut noin 17,98 snt / kWh. Alhaisin sähkön hinta on ollut huhtikuussa (10,14 snt / kWh), ja korkein hinta sähkölle on ollut elokuussa (32,72 snt / kWh) Näin ollen huhtikuussa ulkoporealtaan käyttökustannukset ovat olleet matalammat kuin elokuussa. 

Kesän pienempi kulutus tasoittaa talven ajan korkeampia kulutuksia – Talvella ulkoporeallas kuluttaa sähköä veden lämpötilan ylläpitämiseen enemmän kuin muina vuodenaikoina. Lopulliseen hintaan ja kulutukseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa itse ja säästää jopa satasia.

Painotamme siis sitä, että valitsemalla energiatehokkaan ulkoporealtaan, sijoittamalla sen suojaisaan paikkaan, huolehtimalla siitä oikein ja pitämällä lämpötilan tasaisena, ovat käyttökustannukset parhaimmillaan huomattavasti alhaisemmat. Tälläkin yläkanttiin arvioidulla laskelmalla kustantaa mieltä ja kehoa kokonaisvaltaisesti rentouttava ulkoporeallas ainoastaan noin 2 € / vrk.

Ulkoporealtaan käyttökustannukset vaihtelevat sähkön hinnasta, altaasta ja käyttäjästä riippuen

Ulkoporealtaan todelliset käyttökustannukset saattavat vaihdella hyvin paljon. Vaikka sähkön hintaan ei ole mahdollista vaikuttaa, voi omalla toiminnallaan käyttökustannuksia madaltaa. Pieneltä tuntuvat asiat, kuten kannen pitäminen ulkoporealtaan päällä aina sen ollessa käyttämättömänä, vaikuttavat kokonaisuuteen merkittävästi. Lue täältä, kuinka voit itse vaikuttaa altaan sähkönkulutukseen.

Ulkoporealtaan käyttökustannuksiin liittyy oleellisesti sähkön hinta, mutta onneksi lämpimät kesäkuukaudet tasapainottavat kylmiä talvikuukausia varsin hyvin. Kesällä ulkoporealtaan sähkönkulutus on minimaalista, jolloin kesäkuukaudet madaltavat koko vuoden keskiarvoa huomattavasti.

Koko vuoden keskiarvoon vaikuttavat vuodenaikojen lisäksi monet muut yllä mainitsemamme seikat, kuten altaan eristys- ja ilmasulkukerrokset, sijoituspaikka, käyttökerrat sekä altaalle tehdyt huolenpitotoimet ja käyttäjän mieltymykset muun muassa veden lämpötilan suhteen. 

Saattaisit pitää myös näistä