Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan vedenhoito — näin pidät veden laadukkaana

Ulkoporealtaan lämmittävä, poreileva vesi kera rentouttavan hieronnan on koko elämyksen kulmakivi. Allasvedestä on pidettävä huolta, sillä jokainen kylpyhetki altistaa veden lialle, bakteereille, roskille sekä rasvalle. Ulkoporealtaan vedenhoito on kuitenkin hämmästyttävän…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas ViskanSpa

Ulkoporealtaan lämmittävä, poreileva vesi kera rentouttavan hieronnan on koko elämyksen kulmakivi. Allasvedestä on pidettävä huolta, sillä jokainen kylpyhetki altistaa veden lialle, bakteereille, roskille sekä rasvalle. Ulkoporealtaan vedenhoito on kuitenkin hämmästyttävän helppoa, kun altaasta löytyvät tarvittavat vedenpuhdistusominaisuudet ja tiedät, kuinka omalla toiminnallasi voit vaikuttaa veden puhtauteen. 

Laadukkaan allasveden tunnusmerkit

Puhdas vesi takaa miellyttävät poreet. Veden hygieenisyys on tärkeää sekä kylpijöiden mukavuutta että altaan käyttöikää ajatellen. Mistä merkeistä voit tietää, että terassin ulkoporealtaan vesi on laadukasta? Puhdas vesi näyttää, tuntuu ja tuoksuu puhtaalta. Likainen allasvesi ei välttämättä näyttäydy rusehtavana likavetenä, vaan ainoa tunnusmerkki saattaa olla esimerkiksi yksinkertaisesti hieman aiempaa sameampi allasvesi. Jos vesi ei vaahtoa, haise tai näytä samealta, on kylpyvesi yleensä kunnossa.

Puhdas allasvesi

 • on väriltään kirkasta,
 • tuoksuu neutraalilta,
 • ei sisällä likaa tai roskia.

Likainen allasvesi

 • voi olla väriltään sameaa tai vihertävää,
 • tuoksuu esimerkiksi levämäiseltä tai tunkkaiselta,
 • tuoksuu voimakkaasti allaskemikaaleilta,
 • sisältää erilaisia irtoroskia ja likaa.

Alla olevasta taulukosta löytyvät yleisimmät vedenhoitoon liittyvät ongelmat, syyt ja ratkaisut.

OngelmaMahdollinen syyRatkaisu
Samea vesiLikainen suodatinVeden pH-arvo ei ole suositusalueellaRiittämätön puhdistuskemikaalien käyttöLiikaa käytetty tai liian vanha vesiPuhdista suodatinSäädä veden pH-arvo suositusalueelleLisää veteen puhdistuskemikaaliaVaihda ulkoporealtaan vesi 
Tunkkainen haju Veden liian alhainen pH-arvo Vedessä on liikaa orgaanista ainetta / bakteeri- tai leväkasvustoaRiittämätön puhdistuskemikaalin käyttö Säädä veden pH-arvo suositusalueelleLisää veteen puhdistuskemikaaliaTyhjennä, puhdista ja täytä ulkoporeallas uudelleen 
KalkkiutuminenVedessä liikaa kalsiumiaVeden kokonaisalkaliteetti liian alhainenVeden liian alhainen pH-arvo Säädä veden pH-arvo suositusalueelleTyhjennä, puhdista ja täytä ulkoporeallas uudelleen 
Veden vaahtoaminenpH-arvo ei ole suositusalueellaVedessä on saippuakertymää tai esim. kosmetiikkatuotteita Mittaa pH-arvo ja lisää pH- tai pH+ ainetta ohjeen mukaanShokkiklooraa ja tarvittaessa vaihda vesi

Ulkoporealtaan suodatus ja otsonaattori tekevät  vedenhoidosta helppoa

Ulkoporealtaan helppohoitoisuus kerää käyttäjiltä kiitosta. Helppohoitoisuus ulottuu myös allasveden puhtaana pitämiseen — laadukkaat ulkoporealtaat pitävät allasvedestä huolta lähestulkoon itsestään. Näin sinulle jää enemmän aikaa rentoutumiseen.

Ulkoporealtaan suodatus toimii suodattamalla allasvedestä pois sinne kuulumattomat asiat, kuten hiukset, irtoroskat, lehdet ja rasvan. Ympäristöstä päätyy jatkuvasti veteen likaa, siitepölyä ja bakteereita, jotka lisääntyvät nopeasti yli 20 asteisessa vedessä. Suodatusjärjestelmä vaikuttaa suuresti altaan käyttöön, huoltoon sekä kustannuksiin. Mikäli altaan suodatuskyky on heikko, saatat joutua puhdistamaan suodatinta ja vaihtamaan suodattimen huomattavasti useammin kuin silloin, kun altaassa on laadukkaat suodattimet. 

Suodatinta tulisi pestä viikon välein:

Lisäksi otsonaattori tukee altaan puhdistusjärjestelmää, vähentää kemikaalien tarvetta sekä pidentää veden vaihtoväliä. Sen tehtävä on desinfioida vettä ja poistaa tunkkaista hajua. Otsonaattori ei kuitenkaan tapa bakteereita kauempana allasvedessä tai suodattimissa, jonka takia vedessä on käytettävä myös altaaseen soveltuvaa puhdistuskemikaalia. Kaikissa ulkoporealtaissamme on otsonaattori aina vakiona. Osassa ViskanSpa:n altaita löytyy joko UVC- tai ACS-puhdistus mallikohtaisesti.

Puhdistuskemikaalit puhdistavat allasvettä

Ulkoporealtaan suodatus- ja puhdistusjärjestelmän kaveriksi tarvitaan joitakin puhdistuskemikaaleja. SpaMarvel -puhdistusaine, klooritabletti, happitabletti ja bromi ovat yleisimmin käytettyjä vaihtoehtoja allasveden desinfiointiin. Puhdistusainetta on käytettävä säännöllisesti vähintään kerran viikossa veden puhtauden ylläpitämiseksi. Ympäristöystävällisellä, entsyymipohjaisella SpaMarvel -puhdistusaineella vähennät kuitenkin huomattavasti muiden kemikaalien tarvetta, sillä SpaMarvel pitää veden puhtaana jopa kolme kuukautta. Mikäli altaassa ei käytetä mitään kemikaalia, altaan sisäpinnalle muodostuu liukas pinta. Toisinaan tarvetta on myös niin kutsutulle shokkiklooraukselle

Puhdistuskemikaalin määrän tarve riippuu veden pH-arvosta, lämpötilasta sekä puhtaudesta. Mikäli veden pH-arvo on väärä, vesi on hyvin lämmintä tai allas sijaitsee suorassa auringonpaisteessa, puhdistusainetta tarvitaan suurempi annostus. Sama pätee, mikäli allasta käytetään paljon tai veteen joutuu runsaasti epäpuhtauksia, kuten esimerkiksi lehtiä, ruohoa, aurinkorasvaa, kosmetiikkatuotteita tai hiuksia.

SpaMarvel vedenhoitoaine ulkoporealtaille

Suosittelemme ehdottomasti luonnonmukaista, entsyymipohjaista SpaMarvel -vedenhoitoainetta veden puhtaanapitoon. Näin saadaan kemikaalitasot pidettyä mahdollisimman matalina. SpaMarvel tekee vedenhoidosta helppoa ja veden pehmeys suorastaan hivelee ihoa. Aineen vaikutus kestää vedessä noin 3 kuukautta. Tästä voit ostaa SpaMarvel -aloituspaketin.

SpaMarvelin ansiosta allasveden kloorimääriä pystytään tiputtamaan huomattavasti ja vesi todella on mielyttävän pehmeää. Mitä vähemmän klooria tai muuta kemikaalia altaassa on, sitä parempana altaan kannet ja muut komponentit pysyvät. SpaMarvelin puhdistustapa perustuu bakteerien elämään tarvittavien ravintojen (orgaanisten jätteiden) poistamiseen. Sen toimintatapaa voi verrata esimerkiksi akvaarioihin, joissa ei myöskään käytetä klooria. 

SpaMarvelin käyttö: 

1. Tee putkiston puhdistus käyttämällä putkiston puhdistamiseen tarkoitettua ainetta esimerkiksi Spa Pipe Cleaner -ainetta. Tyhjennä allas, huuhtele muutamaan kertaan ja täytä tämän jälkeen allas puhtaalla vedellä. 

2. Lämmitä vesi haluttuun lämpötilaan.

3. Tasapainota veden pH-arvo välille 7,2 – 8,2. 

4. Tasapainota veden alkaalisuusarvo välille 80-120 ppm.

5.  Tee vedelle shokkikäsittely eli shokkiklooraus.

6. Lisää 1 pullo SpaMarvel Water Treatment&Conditioner -ainetta altaaseen (altaan koko maksimissaan 2000 litraa)

7. Spa Marvel suosittelee suodatusajaksi 18 tuntia 

vuorokaudessa.

8. Lisää altaan käyttömäärästä riippuen altaaseen viikoittain pieni määrä klooria/bromia.

Jatkossa puhdista suodattimet viikoittain, mittaa veden arvot ja lisää puhdistusainetta tarpeen mukaan.

Lisätietoa tuotteesta: www.spamarvel.com

Klooritabletti

Tavallisimmin käytetty desinfiointiaine on kloori. Kloori puhdistaa allasvedestä orgaaniset ja epäorgaaniset epäpuhtaudet. Useimmat uimahallit käyttävät vedenhoidossa klooria, sillä se pitää allasveden näkyvästi puhtaana ja hygieenisenä. Ulkoporeallaskloori on kuitenkin miedompi ja heikkotehoisempi kloori kuin uima-allaskloori.

Klooritabletin käyttö: Suosittelemme käyttämään klooritablettia vähintään kerran viikossa. Klooria tulee käyttää, vaikka altaassa ei kylvettäisi. Päivittäinen klooriannostus veden lämmöstä ja altaan käytöstä riippuen on 1 kpl / 1 000 l. Tabletti annostellaan joko suoraan altaan suodatinkoloon tai kelluvaan lisävarusteeseen eli kemikaaliannostelijaan. ÄLÄ heitä klooritablettia suoraan altaaseen, sillä on valkaiseva vaikutus. AuraSpan valikoimasta löydät niin nopeasti liukenevat klooritabletit kuin pitkäkestoiset kloorit.

Yleisesti porealtaan vapaan klooriarvon olisi hyvä olla 1-3 ppm. Vapaa klooriarvo voi toki nousta hetkellisesti ja on mahdollisesti hieman korkeampi heti annostelun jälkeen.

Happitabletti

Aktiivihappea sisältävä happitabletti on klooriton vaihtoehto allasveden desinfioimiseen. Happitabletti muodostaa vedessä aktiivihappea hapettaen epäpuhtaudet pois vedestä. 

Happitabletin käyttö: Suosittelemme käyttämään happitablettia kolmen päivän välein. Happitablettia tulee käyttää, vaikka altaassa ei kylvettäisi. Yleinen annosteluohje on: 1 kpl / 1 000 l kolmen päivän välein. Huomioi kuitenkin, että todellinen aineen tarve on riippuvainen kylpytiheydestä, vieraiden aineiden pääsystä altaaseen sekä ympäristö- ja säätekijöistä.

Tabletti annostellaan joko suoraan altaan suodatinkoloon tai kelluvaan lisävarusteeseen eli kemikaaliannostelijaan. ÄLÄ heitä tablettia suoraan altaaseen, sillä on valkaiseva vaikutus. 

Jos arvo on 3,0 – 8,0 välissä, on annostelu riittävä. Jos arvo on alhaisempi, täytyy annostelu uusia. 

Bromisuola

Bromisuola on aktiivihapen tapaan klooriton vaihtoehto allasveden desinfioimiseen. Bromi toimii hapettamalla ja hajottamalla epäpuhtaudet. Gecko In Clear on patentoitu järjestelmä, joka muuntaa bromisuolan kemikaalivapaaksi desinfiointiaineeksi. Tämän järjestelmän avulla päästään eroon klooriherkkyydestä kärsivien ihoärsytyksestä.

Vedenvaihdon yhteydessä veteen lisätään Bromi-allassuolaa suoraan altaan lämpimään veteen.

Bromitabletin käyttö: Suosittelemme käyttämään bromitablettia vähintään kerran viikossa. Bromitablettia tulee käyttää, vaikka altaassa ei kylvettäisi. Yleinen annosteluohje on: 1 kpl / 1 000 l. Tabletin voi annostella joko altaan suodatinkoloon tai kelluvaan lisävarusteeseen eli kemikaaliannostelijaan.

Shokkiklooraus

Shokkiklooraus sopii tehtäväksi silloin tällöin esimerkiksi sen jälkeen, kun poreista ovat nauttineet monet juhlijat illan aikana. Vesi saattaa olla hyvin sameaa tai epämiellyttävän hajuista, jolloin klooraus on fiksua. Ennen kuin teet shokkikloorauksen, tarkista veden pH-arvon olevan 7,0 – 7,4. Jos pH-arvo ei ole kohdallaan, ei kloori pääse myöskään toimimaan niin kuin sen kuuluisi.

Näin teet shokkikloorauksen: Kloorirae tulee liuottaa AINA veteen puhtaassa muoviastiassa ennen altaaseen lisäämistä. Käynnistä altaan porepumput ja pidä altaan kansi avoinna vähintään 30 minuutin ajan. Veteen jää hieman klooria, mutta ylimääräinen kloori haihtuu kannen ollessa auki. Shokkikloorauksen jälkeen klooriarvo on vedessä tilapäisesti korkeampi. Suosittelemme altaaseen menoa vasta, kun klooriarvo on lähempänä 1 ppm. Tämä voi viedä useammankin tunnin.

Näin aloitat porealtaasi vedenhoidon

Suosittelemme uuden ulkoporealtaan vedenhoidon aloittamista Delphin Spa -aloituspaketin avulla. 

Spa Startset sisältää kaiken tarvittavan, jolla pääset alkuun vedenhoidossa. Kemikaalit auttavat pitämään veden raikkaana, puhtaana ja houkuttelevana.

Tämä pakkaus sisältää seuraavat tuotteet: 

50 kpl testiliuskoja (veden pH:n, kloorin ja alkaalisuuden mittaamiseen)

1 kg Spa Klor (raekloori shokkiklooraukseen)

1 kg Spa Klor Tabs 20g (hitaasti liukeneva klooritabletti)

1,5 kg pH Minus

1 kg pH Plus

1 l Spa Filter Cleaner ja sumutinpää (suodattimien pesuaine)

1 kpl kemikaaliannostelija

Mukana selkeät käyttöohjeet jokaiselle eri vaiheelle. Tutustu ohjeisiin huolellisesti ennen altaan käyttöönottoa, sekä sen aikana vedenhoidon yhteydessä.

Yleiset käyttöohjeet ulkoporealtaan vedenhoitoon Spa Startset:llä:

 1. Testaa testiliuskoilla veden pH-arvo, klooritaso ja alkaalisuus. Näin pystytään saavuttamaan veden optimaalinen tasapaino.
 2. Jos veden pH-arvo on optimaalisen 7,0-7,4 välin ulkopuolella, on syytä lisätä tarpeen mukaan joko pH Minus tai pH Plus ainetta. HUOM! pH on herkkä, joten muutathan pH:ta vain vähän kerralla teelusikan avulla. 
 3. Spa Klor Tabs 20 g tabletteja käytetään altaan pitkäkestoiseen desinfiointiin 7-10 päivän välein. Lisää tabletteja annostelijaan 1 kpl /1000 litraa kohden ja säädä annostelijan aukko sopivaksi. Lisää tarvittaessa annostelijaan uusia tabletteja ja poista annostelija vedestä ennen kylpyyn menoa. 
 4. Spa Klor ainetta käytetään altaan shokkiklooraukseen, joka tulisi tehdä vähintään altaan vedenvaihdon yhteydessä. Liuota rakeita 2-3 tl/1000 litraa vettä kohden ämpärilliseen vettä ja valuta liuos ämpäristä hitaasti allasveteen. Kloorin määrä tulisi olla 1,0–3,0 mg/l (ppm) HUOM! Shokkikäsittelyn jälkeen allasta ei saa käyttää 6 tuntiin.
 5. Suodattimen pesuainetta käytetään suodattimen puhdistukseen. Pienet epäpuhtaudet, jotka voivat estää suodattimen veden läpivirtausta, poistetaan aineella helposti. Suositellaan käytettäväksi 2 – 3 viikon välen. 100 ml/ 10 litraa kohden.

Käytännön vinkkejä kemikaalien käyttöön

 • Raemuotoiset kemikaalit tulee aina sekoittaa ensin muoviastiassa. Liuenneet rakeet kaadetaan vasta tämän jälkeen veteen. Ei siis annostella suoraan altaaseen. 
 • Kemikaalitabletit voidaan annostella suoraan ulkoporealtaan suodatinkoloon. Kemikaaliannostelija ei ole siis välttämätön. Älä heitä tablettia suoraan altaaseen.

Ulkoporealtaan pH-arvo vaikuttaa veden puhtauteen

Veden tärkein seurattava arvo on pH-arvo. Veden pH-arvon tulee olla 7 – 7,4 välillä. Jotta ulkoporealtaan vesi pysyy puhtaana, on veden pH-arvo testattava aina säännöllisesti ja säädettävä optimaaliselle tasolle tarpeen vaatiessa. Veden pH-arvo kertoo, onko vesi hapanta vai emäksistä. Epätasapainossa oleva pH-arvo vaikuttaa erityisesti vedenhoitotuloksiin, sillä altaan puhdistuskemikaalit toimivat vain, jos pH-arvo on oikeissa rajoissa. Veden pH-arvoon voi vaikuttaa moni tekijä esim. paikkakunnan veden laatu, kemikaalit tai epäpuhtaudet.

Ulkoporealtaan pH-arvon mittauksen voi tehdä testiliuskoilla, klooritesterillä tai vielä tarkemman tuloksen halutessasi, mittaus kannattaa tehdä digitaalisen allasmittarin avulla.

 Optimaalinen pH-arvo on 7,0 – 7,4. Mikäli käytössä on bromisuolan In Clear -järjestelmä, on optimaalinen pH-arvo 7,0 – 8,0. 

HUOM! Mikäli käytät klooritonta vedenhoitoainetta, käytä allasveden tarkistukseen aktiivihappi- & pH-testeriä.

Allasveden laatuvaatimukset

Mitattava arvoOptimaalinen arvo
Aktiivihappi3.0 – 8.0 g/m³
Bromipitoisuus3.0 – 5.0 g/m³
Kokonaisalkalisuus80 – 120 g/m³
Kokonaiskovuus100 – 200 g/m³
pH7.0 – 7.4 . in clear altaissa 7.0 – 8.0
Sitoutunut kloorimax. 0.4 g/m³
Syanuurihappo25 – 50 g/m³
Vapaa kloori1,0 – 3.0 g/m³

Liian korkea pH-arvo

Liian korkea pH-arvo saattaa aiheuttaa ärsytystä kylpijöiden ihossa ja silmissä. Tämän lisäksi altaan vesi voi olla sameaa ja altaaseen saattaa muodostua kalkkikertymiä, eikä vedenhoitokemikaalit pääse toimimaan kunnolla.

Liian korkean pH-arvon korjaus: 

Liuota pH Minus  -raetta puhtaassa muoviastiassa ennen altaaseen lisäämistä.

• Annosteluohje 3 tl/1000l laskee allasveden pH-arvoa

n.0,2. Laske pH-arvoa vähän kerrallaan.

• Mittaa pH-arvo uudestaan aikaisintaan puoli tuntia

lisäyksen jälkeen. Mieluummin useamman tunnin

kuluttua tai vasta seuraavana päivänä. Muista, että

pH-arvon muutokset tapahtuvat hitaasti.

Liian matala pH-arvo

Usein allasvedessä esiintyvät leväkasvustot, veden vihreys tai altaan seinämien limaisuus johtuvat liian matalasta pH:sta. Myös altaan metalliosien ja -tikkaiden ruostuminen on merkki matalasta pH-arvosta, , eivätkä vedenhoitokemikaalit pääse toimimaan kunnolla.

Liian matalan pH-arvon korjaus:

Liuota pH Plus -raetta puhtaassa muoviastiassa ennen altaaseen lisäämistä. 

• Annosteluohje 3 tl/1000l nostaa allasveden pH-arvoa n. 0,2. Nosta pH-arvoa vain vähän kerrallaan. 

• Mittaa pH-arvo uudestaan aikaisintaan puoli tuntia lisäyksen jälkeen. Mieluummin useamman tunnin kuluttua tai vasta seuraavana päivänä. Muista, että pH-arvon muutokset tapahtuvat hitaasti.

Huomioi myös ulkoporealtaan kokonaisalkalisuus

Mitä “TA” testitikussa oikein tarkoittaa?

Se tarkoittaa alkaliteettiarvoa.

Ulkoporealtaan pH-tason lisäksi veden kokonaisalkalisuudella on merkitys. Kun kokonaisalkalisuus on oikealla tasolla, se estää pH-arvon nopeat muutokset ja stabiloi pH-arvoa. Ulkoporealtaan veden kokonaisalkalisuus-arvon tulisi olla välillä 80 – 120 ppm.

Liian korkea kokonaisalkalisuusarvo

Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian korkea (yli 120 ppm), vesi tulee sameaksi. Veden pH-arvoa on silloin vaikeampaa muuttaa ja tarvitaan hieman enemmän kemikaalia kuin normaalisti. Alkaliteetin laskemiseksi, annostele altaaseen pH Minus- kemikaalia tarpeen mukaan. Huomio kuitenkin, että tärkein seurattava arvo on edelleen veden pH-arvo.

Liian matala kokonaisalkalisuusarvo

Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian matala (alle 80 ppm), se syövyttää metallia ja altaan reunat sekä pohja likaantuvat. Vesi saattaa muuttua myös vihertäväksi ja aiheuttaa silmien kirvelyä. Tällöin veden pH-arvo vaihtelee nopeasti happaman ja emäksisen välillä. Alkaliteetin nostamiseksi, annostele altaaseen Alkalinity Up -kemikaalia tarpeen mukaan. Huomioi kuitenkin, että tärkein seurattava arvo on edelleen veden pH-arvo.

Ulkoporealtaan säännöllisellä veden vaihdolla on suuri rooli vedenhoidossa

Ulkoporealtaan vedenhoito on tärkeää! Suodatus, otsonaattori ja puhdistuskemikaalit pitävät huolta puhtaasta vedestä, kun pidät huolta allasveden optimaalisesta pH-tasosta ja kokonaisalkalisuusarvosta. Loputtomiin eivät kuitenkaan parhaatkaan vedenpuhdistusominaisuudet pysty vettä pitämään puhtaana, vaan vesi on vaihdettava säännöllisesti. 

Näin ulkoporealtaan vesi vaihdetaan: yksityiskohtaiset ohjeet löydät täältä. Allasvesi on suositeltavaa vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, ennen kesää ja ennen talvea. Veden vaihtoväli riippuu kuitenkin siitä, miten allasvettä hoidetaan ja kuinka usein siinä kylvetään.

Saattaisit pitää myös näistä