Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan puhdistus: ohjeet altaan puhtaanapitoon

Tiesitkö, että esimerkiksi likainen suodatin saattaa olla syypää ulkoporealtaan hierontasuuttimien heikkoon tehoon tai väärä veden pH-arvo syypää veden sameudelle? Yllättävätkin ongelmat voivat johtua altaan huonosta puhtaanapidosta.  Ulkoporealtaan puhdistus on onneksi…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista

Tiesitkö, että esimerkiksi likainen suodatin saattaa olla syypää ulkoporealtaan hierontasuuttimien heikkoon tehoon tai väärä veden pH-arvo syypää veden sameudelle? Yllättävätkin ongelmat voivat johtua altaan huonosta puhtaanapidosta. 

Ulkoporealtaan puhdistus on onneksi nopeaa ja helppoa. Vaikka ulkoporeallas pitää lähes huolta itse itsestään, on säännöllinen puhdistus ja vedenhoito edellytys altaan pitkälle käyttöiälle ja miellyttäville poreiluhetkille. 

Milloin ulkoporeallas kannattaa puhdistaa?

Ulkoporealtaan ulkopinnat ovat huoltovapaata materiaalia, joten lika ja tahrat harvoin pääsevät tarttumaan pintaan. Silti näitäkin on hyvä pitää puhtaana esimerkiksi kostean mikrokuituliinan avulla. Kaikki muut altaan osat, kuten suodatin, allasvesi ja eristekansi vaativat säännöllistä puhdistusta. Ulkoporeallasta ei tarvitse puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen kuten esimerkiksi paljua, mikä tekee siitä helppohoitoisen.

Tietyt asiat vaativat säännöllisyyttä, jotta ulkoporeallas pysyy hygieenisenä, miellyttävänä ja toimivana. Suodattimen puhdistus ja allasveden vaihto kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Huomaat viimeistään altaan liukkaista sisäpinnoista tai sameaksi muuttuneesta, tunkkaiselta haisevasta vedestä sen, että ulkoporealtaan siivous olisi ollut jo aiemmin ajankohtaista.

Ulkoporealtaan suodattimen puhdistus

Jokaisessa ulkoporealtaassa on suodatin tai suodattimia, jotka suodattavat allasvedestä kaiken ylimääräisen — eli esimerkiksi irtohiukset, roskat, rasvan sekä lian. Ulkoporealtaan suodattimien puhdistus on ensiarvoisen tärkeää, sillä suodattimen huoltamattomuus voi saada koko altaan epäkuntoon. Suodattimien toiminta vaikuttaa ulkoporealtaan käyttöikään, vedenkiertoon, veden lämmitykseen, hierontasuuttimien tehokkuuteen sekä veden vaihtoväliin.

Suodatin saattaa näyttää puhtaalta, vaikka todellisuudessa se olisikin tukkeutunut. Suosittelemme puhdistamaan suodattimen säännöllisesti noin kerran viikossa.

Näin puhdistat ulkoporealtaan suodattimen:

  • Varmista, että allasvedessä ei ole irtohiuksia, roskia tai sinne kuulumattomia esineitä. 
  • Irrota suodatin.
  • Suihkuta suodattimeen sen puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta ja anna vaikuttaa ainakin 5 minuuttia.
  • Huuhtele suodatin huolellisesti puhtaalla vedellä.
  • Laita suodatin takaisin suodattimelle kuuluvaan paikkaan.

Näin suodatin on aina puhdas ja käyttövalmiina altaaseen.

Tarvittavat siivoustarvikkeet: öljyn, kalkin ja muut epäpuhtaudet puhdistava puhdistusaine (esimerkiksi Spa Filter Cleaner).

Puhdistusväli: noin kerran viikossa. Vaihda uusi kuitusuodatin aina vedenvaihdon yhteydessä 3-4 kertaa vuodessa.

Käytännön vinkkejä suodattimen puhdistukseen: 

Käytä kahta suodatinta vuorotellen — kun toinen on puhdistuksessa on toinen aina käyttövalmiina.

Ulkoporealtaan veden vaihto

Allasveden puhtaus on tärkeää niin kylpijöille kuin itse altaallekin. Ulkoporealtaan veteen kerääntyy rasvaa ja likaa, joten vesi on syytä vaihtaa säännöllisesti. Esimerkiksi samea allasvesi kertoo usein veden epäpuhtaudesta tai siitä, että veden pH-arvo on epäsopiva.

Allasvesi kannattaa vaihtaa 3–6 kertaa vuodessa, kuitenkin vähintään ennen pakkastalvea ja keväällä. Ulkoporealtaan vedenvaihdon hinta on alle 10 € / kerta lämmityksineen, joten “ylimääräisistä” vedenvaihdoista ei kannata olla huolissaan. Erilaiset illanistujaiset, siitepölyajat tai muut sellaiset voivat tuoda lisävaihtokertoja. Helpoimmalla pääsee vaihtamalla vettä säännöllisesti ja tarpeeksi usein.

Näin ulkoporealtaan vedenvaihto tehdään vaihe vaiheelta:

1. Puhdista putkisto

Porealtaan putkistoon kerääntyy valtavamäärä likaa ja rasvaa ellei sitä puhdisteta säännöllisesti. Putkiston puhdistusainetta suositellaan käytettäväksi joka toisen vedenvaihdon yhteydessä. Lisää putkiston puhdistusainetta altaassa olevaan veteen edellisenä iltana ennen veden tyhjennystä. Aineen lisäämisen jälkeen käynnistä pumput n. 60 minuutiksi ja jätä aine vaikuttamaan putkistoon yöksi. HUOM! Noudata purkissa olevaa annosteluohjetta.

2. Kytke ulkoporealtaan virta pois päältä ennen tyhjennystä.

3. Tyhjennä allas uppopumpun tai tyhjennysventtiilin avulla.

Penkeille jäävän veden voit käsien avulla siirtää altaan pohjalle, jotta saat altaan mahdollisimman tyhjäksi. Varo naarmuttamasta akryylin pintaa. Ohjaa vesi uppopumpun avulla suoraan jätevesikaivoon.

4. Poista kuitusuodatin tyhjennyksen jälkeen.

5. Pyyhi allas kauttaaltaan pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla tai

sienellä sekä tarvittaessa desinfioivalla ja altaan puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella.

6. Vahaa ulkoporealtaan pinta sienellä tai kuivalla liinalla.

Vaha suojaa tehokkaasti altaan kiiltävää pintaa. Vahatun altaan puhdistus on helppoa.

7. Täytä ulkoporeallas esimerkiksi puutarhaletkulla suodatinpöntön kautta, ettei ulkoporealtaan putkistoon ja pumppuihin jää ilmalukkoja.

8. Täytä ulkoporeallas puhtaalla vesijohtovedellä ja huolehdi, että ulkoporealtaassa on aina riittävästi vettä ja että kaikki suuttimet ovat reilusti veden pinnan alapuolella.

9. Täytön jälkeen aseta kuitusuodatin ja suodattimen kansi takaisin paikoilleen.

10. Kytke ulkoporealtaaseen virta ja tarkasta, että se on oikeassa lämmitystilassa.

11. Sulje ulkoporealtaan eristekansi.

Tarvittavat siivoustarvikkeet: puutarhaletku tai uppopumppu sekä mikrokuituliina tai siivousrätti.

Veden vaihtoväli: allasvesi kannattaa vaihtaa 3–6 kertaa vuodessa, kuitenkin vähintään ennen pakkastalvea ja keväällä. Veden vaihtoväli on kuitenkin täysin yksilöllistä ja riippuu paljon altaan käyttäjästä.

Ulkoporealtaan vesi vaihdon jälkeen

Kun allas on täytetty puhtaalla vedellä, varmista vielä, että veden pH-arvo on 7,0– 7,4. Jos käytössä on klooritabletteja, arvon tulisi olla 0,6–1,0 ppm. Allasveden optimaalinen pH-arvo on tärkeää altaan toiminnan ja kylpijöiden hyvinvoinnin kannalta. Veden alhainen pH-arvo saattaa aiheuttaa hajuja sekä kalkkia, kun taas liian korkea arvo luo suotuisan ympäristön erilaisten leväkasvustojen syntymiselle. 

Ulkoporealtaan vesi vaatii puhtaana pysyäkseen aina jonkun vedenhoitoaineen

Yleisimmin käytetty ja edullisin vaihtoehto on kloori. Suuret kloorimäärät kuitenkin kovettavat kuitenkin altaan putkistoa ja muita muoviosia. Tämän vuoksi suosittelemmekin allasveden hoitoon Spamarvelia, jonka avulla tarvittavien kemikaalien määrä on murto-osa siitä, mitä ilman tätä hoitoainetta ja näin säästät myös altaan osia ja pidennät niiden käyttöikää.

Kun vesi on vaihdettu, voit mennä nauttimaan poreista 12–24 tunnin kuluttua lämmön noustua haluamallesi tasolle. 

Mikäli haluat jättää altaan tyhjäksi talviaikaan, tulee sinun olla ehdottomasti huoltoon yhteydessä ennen toimenpiteen aloittamista. Takuu ei kata jäätymisestä johtuvia haittoja.

Ulkoporealtaan kannen puhdistus

Ulkoporealtaan kannen puhdistus on nopea huoltotoimi, joka kannattaa tehdä aina silloin tällöin. Altaan kannella on tärkeä rooli lämmöneristeenä, minkä vuoksi siitä on suositeltavaa pitää huolta kuten muistakin altaan osista. Jos olet lisännyt allasveteen klooria, anna kannen olla auki noin 10-30 minuuttia. Sillä välin voit puhdistaa kannen.

Näin puhdistat ulkoporealtaan kannen:

  • Valmista mieto pesuvesi esimerkiksi astianpesuaineesta ja vedestä tai käytä yleispuhdistusainetta.
  • Pese kannen päällysosa, sivut ja sivuläpät pesuvedellä käyttäen sientä. Huuhtele pesuvesi huolellisesti pois puhtaalla vedellä.
  • Huuhtele kannen sisäpuoli vedellä. Et tarvitse pesuvettä.
  • Kuivaa kansi sisältä ja ulkoa mikrokuituliinalla tai siivousrätillä.
  • Käytä halutessasi poreallaskannen suoja-ainetta, joka pidentää kannen käyttöikää ja estää sen haalistumista.

Tarvittavat siivoustarvikkeet: mieto pesuvesi tai yleispuhdistusaine sekä mikrokuituliina tai siivousrätti.

Puhdistusväli: aina tarpeen vaatiessa siistin yleisilmeen ylläpitämiseksi, kuitenkin vähintään altaan vedenvaihdon yhteydessä.

Ulkoporealtaan puhtaanapitoa helpottavat ominaisuudet ja altaan käyttö

Hyvin varustellut ulkoporealtaat helpottavat altaan puhtaanapitoa bakteereja ja tunkkaista hajua poistavalla otsonaattorilla. Useimmissa ViskanSpa:n ulkoporealtaissa on ACS-puhdistusjärjestelmä (Aqua Clear System) ja ainutlaatuiset antibakteeriset letkut, jotka oikein yhdistettynä saavat aikaan juomavettäkin puhtaamman allasveden. 

Ulkoporealtaan puhtaanapitoa helpottaa lisäksi tietenkin se, että allasta käytetään siististi. Peseydy huolellisesti ennen altaaseen menoa, jotta allasveteen päätyy mahdollisimman vähän ylimääräisiä aineita tai rasvoja esimerkiksi deodoranteista, hajusteista, hiustenhoitotuotteista tai vartalovoiteista. Huolehdi erityisesti jalkapohjien puhtaudesta altaaseen mennessä, sillä jalat tuovat mukanaan helposti irtoroskia.

Saattaisit pitää myös näistä