Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Onko edullinen ulkoporeallas hyvä? Ero hintaluokkien välillä

Onko edullinen ulkoporeallas kannattava ostos? Olet saattanut hiki hatussa etsiä sitä oikeaa, mutta ulkoporealtaiden suuret hintaerot ovat päässeet hämmentämään. Miksi yksi ulkoporeallas on tuhansia euroja halvempi kuin toinen suunnilleen samalta…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas edullisesti

Onko edullinen ulkoporeallas kannattava ostos?

Olet saattanut hiki hatussa etsiä sitä oikeaa, mutta ulkoporealtaiden suuret hintaerot ovat päässeet hämmentämään. Miksi yksi ulkoporeallas on tuhansia euroja halvempi kuin toinen suunnilleen samalta näyttävä? Siinäpä vasta kysymys, johon vaikuttaakin moni eri asia. Tässä artikkelissa haluamme avata syitä ulkoporealtaiden eri suuruisille hintalapuille.

Nämä asiat vaikuttavat ulkoporealtaan hintaan

Ulkoporeallas on parhaimmillaan jopa kymmeniä vuosia kestävä investointi omaan ja läheisten hyvinvointiin. Ulkoporealtaan hintaan vaikuttavat muun muassa valmistusmaa ja -materiaalit, koko, valaistus ja muut yksityiskohdat sekä hieronta- ja erityisominaisuudet. 

Mitä pelkistetympi ulkoporeallas on ulkonäöltään ja toiminnallisuuksiltaan, sitä edullisempi se on verrattuna altaaseen, jossa muotoilun ja ominaisuuksien osalta kaikki on viimeisen päälle. 

Ulkoporealtaita löytyy eri tarpeisiin ja budjettiin

Ulkoporealtaat voidaan jakaa useampaan eri hintaluokkaan. Kaikista halvimman ulkoporealtaan saa parilla tai kolmella tonnilla, kun taas hintavimmat altaat maksavat jopa kymmeniä tuhansia euroja. Markkinoilta löytyy myös ilmatäytteisiä ulkoporealtaita, joiden hinnat liikkuvat muutamissa satasissa.

HALPA: alle 4 000 €

Huomattavan edullinen ulkoporeallas on usein hankinta, joka päivitetään parempaan vuoden tai parin kuluessa. Usein syy tähän on se, että altaan käyttökustannukset ovat korkeat, sen ominaisuudet eivät ole riittävät tai tilaa ei ole tarpeeksi. Hierontasuuttimia on usein vähintään puolet vähemmän kuin seuraavan hintaluokan ulkoporealtaissa. Käytetyt materiaalit ovat edullisempia, mikä näkyy altaan käyttöiässä. Lämmitysteho ja muut tekniset ominaisuudet voivat olla heikompia ja usein altaasta jätetään pois myös energiatehokas, erillinen suodatuspumppu, joka näkyy ennen kaikkea käyttömukavuuden laskemisena.

KESKIVERTO: alle 10 000 €

Tämän hintaluokan ulkoporealtaat ovat pääsääntöisesti laadukkaita. Niistä voi löytyä esimerkiksi tehokkaat hierontaominaisuudet, hyvä eristyskyky, otsonointijärjestelmä, huoltovapaa panelointi, tyhjennysventtiili, jäätymisenestojärjestelmä sekä äänetön ja pienikulutteinen suodatuspumppu. Myös yksi tai useampi makuupaikka ja LED-valaistus yleensä kuuluvat tämän hintaluokan ulkoporealtaisiin mallista riippuen.

HINTAVA: yli 10 000 €

Kalliimmat ulkoporealtaat vastaavat tarpeitasi parhaiten silloin, kun haluat ulkoporealtaalta maksimaalista rentoutumista ja hyvinvointia. Tämän hintaluokan altaisiin kuuluu usein kaiken yllä mainitsemamme lisäksi valoterapiaa, aromaterapiaa, ACS-puhdistusjärjestelmä, erillinen suodatinpumppu, tuplasti enemmän erilaisia hierontasuuttimia, vahvemmasta materiaalista valmistettu kansi, makuupaikkoja sekä tilaa isommallekin porukalle. Säädettävät suuttimet, pohjavalaistus ja vesirajavalaistus ovat laadukkaimmissa altaissa elävöittämässä upeaa kylpykokemusta.

Halpa ulkoporeallas saattaa tulla kalliiksi

Halvan ulkoporealtaan hintalappu houkuttelee varmasti monia. Ulkoporeallasta kannattaa kuitenkin ajatella monia vuosia palvelevana laitteena, joten hintalappua tärkeämpää on tarkastella käyttökustannuksia ja sitä, miltä allasta tuntuu käyttää vielä tulevaisuudessakin.

Kaikista halvin ei ole aina paras tai energiatehokkain vaihtoehto

Energiatehokkuus tarkoittaa sitä, kuinka tehokkaasti ulkoporeallas kykenee käyttämään energiaa. Etenkin sähkön hinnan noustessa halpa ulkoporeallas voi olla kallis hankinta, sillä kaikista edullisimmat altaat eivät ole tarpeeksi energiatehokkaita tai ylipäätään tarkoitettu pohjoisen olosuhteisiin. 

Laadukkaissa ulkoporealtaissa on vahva eristys ja lämpökansi, joka pitää altaan veden lämpimänä. Mitä paremmin lämpö pysyy altaan sisällä, sitä vähemmän veden lämmittämiseen kuluu sähköä. Huonosti esitetty allas saattaa kuluttaa sähköä jopa tuplasti enemmän kuin hyvin eristetty allas.

Hyvässä ulkoporealtaassa on lisäksi laadukas vedensuodatusjärjestelmä, joka auttaa pitämään altaan veden puhtaana pidempään. Puhdasta vettä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin likaista, jolloin veden lämmittäminen ei vaadi jatkuvasti energiaa.

Halpa ulkoporeallas ei välttämättä vastaa tulevaisuuden tarpeita

Kaikista edullisimmat ulkoporealtaat ovat hyvin pelkistettyjä runkomalleja, joissa on vain ja ainoastaan tarpeellinen – eli runko ja kevyet poreet. Usein se ylimääräinen ekstra tekee ulkoporealtaasta sen elämyksen, joka se parhaimmillaan on. Tunnelmallinen valaistus, ergonominen muotoilu, sopivat istuinsyvyydet kaikille perheenjäsenille ja tehokkaat hierontaominaisuudet tekevät ulkoporealtaasta viihtyisän.

Edullinen ulkoporeallas ei välttämättä vastaa tulevaisuuden tarpeita, jolloin joudut kuitenkin päivittämään parempaan. Eikö olisikin fiksumpaa ostaa kerralla sellainen allas, joka tulee taatusti palvelemaan tulevaisuudessakin? Tätä kannattaa pohtia jo etukäteen ja lähteä paikan päälle koeistumaan eri allasmalleja.

Milloin edullinen ulkoporeallas voi olla paras valinta?

Tietenkin se edullisempi vaihtoehto voi istua juuri sinun tarpeisiisi kuin nenä päähän. Ulkoporeallas on vähän niin kuin auto – kaikki eivät tarvitse uusinta, isointa ja upeinta, vaan välillä voi riittää vähempikin.

Edullinen ulkoporeallas on paras valinta tietenkin silloin, kun budjetti määrittelee sen, mistä hintaluokasta allasta lähdetään etsimään. Edullisempi allas sopii usein esimerkiksi pienelle perheelle rivitaloasunnon terassille tai hänelle, jolle lämpimän veden hyödyistä nauttiminen on antoisampaa kuin esimerkiksi tehokkaasti hierovissa poreissa oleilu. 

Jos tarvetta tunnelmaa tuoville erityisominaisuuksille tai tehokkaalle hieronnalle ei ole, on edullinen ulkoporeallas oikein hyvä valinta.

Saattaisit pitää myös näistä