Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Suunnitteilla ulkoporeallas rivitalon terassille? Tässä vinkit!

Yleinen meiltä kysytty kysymys kuuluu, voiko ulkoporealtaan hankkia rivitaloon. Vastaus on selkeä: kyllä, voi. Tyhjä takapiha tai yksinäinen pihakaluste harvoin houkuttelee viettämään aikaa rivitalon terassilla tai takapihalla. Ulkoporeallas tuo taianomaista…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas voidaan upottaa myös terassiin. Tässä iso ja näyttävä allas terassiin upotettuna.

Yleinen meiltä kysytty kysymys kuuluu, voiko ulkoporealtaan hankkia rivitaloon. Vastaus on selkeä: kyllä, voi. Tyhjä takapiha tai yksinäinen pihakaluste harvoin houkuttelee viettämään aikaa rivitalon terassilla tai takapihalla. Ulkoporeallas tuo taianomaista tunnelmaa rivitaloon – ja terassista tai takapihasta saa takuulla kaiken ilon irti koko perhe. Rivitaloon ulkoporeallasta hankkiessa tulee kuitenkin ottaa muutama seikka huomioon.

Tärkeää: Varmista, että rivitalon taloyhtiö hyväksyy ulkoporealtaan asentamisen terassille tai takapihalle. Kysy lupa taloyhtiöltä.

PikkuPuhuri ulkoporeallas asennettu rivitalon terassille

Ulkoporeallas terassille tai takapihalle

Kun kyseessä on rivitalo, paras paikka ulkoporealtaalle on usein terassi. Ulkoporealtaan voi asentaa terassin päälle tai rakennusvaiheessa olevan terassin sisään upotettuna. Ulkoporeallas on mahdollista asentaa kuitenkin myös takapihalle, jos tilaa on riittävästi ja maa on routimaton. Terassin pohja on yleensä jo valmiiksi tasainen ja yhtenäinen, kun taas takapiha vaatii huolelliset pohjatyöt ennen ulkoporealtaan asentamista. 

Pieniä valmisteluja on kuitenkin tehtävä myös terassille asentaessa – esimerkiksi terassin ja altaan väliin kannattaa laittaa ylimääräiset uretaanilevyt tai muu vastaava eriste. Terassin päälle asennettaessa on huomioitava terassin kantokyky, sillä ulkoporeallas painaa vesineen ja kylpijöineen altaan koosta riippuen noin 2 000 – 3 000 kg. 

Tärkeää: Kun mietit sopivaa paikkaa ulkoporealtaalle, ota huomioon se, että ulkoporealtaan vesi on vaihdettava säännöllisesti. Pohdi, mihin puhdistuskemikaaleja sisältävä kylpyvesi johdetaan. 

Ulkoporeallas neljälle henkilölle sopii usein rivitaloon

Pieni ulkoporeallas on pääsääntöisesti paras vaihtoehto rivitaloon, jossa tilaa ei ole yhtä paljon kuin esimerkiksi omakotitalossa. Ulkoporealtaan jokaisen seinämän kohdalle on jätettävä noin puoli metriä tilaa, jotta tarvittavat huoltotoimet hoituvat helposti. Ulkoporeallasta ei voi siis mitoittaa tilaan niin, että se mahtuu juuri ja juuri.

Ulkoporeallas neljälle henkilölle sopii mainiosti pienelle perheelle. Neljän hengen ulkoporeallas on hyvä vaihtoehto myös pariskunnalle, joka tahtoo nauttia poreista tilavasti tai yhdessä muutaman läheisen kanssa. 

Suosituksemme: Rivitaloon suosittelemme neljän hengen Askö-ulkoporeallasta, pieneen tilaan sopivaa Almöä, kahden hengen Uki-allasta tai rivitaloon täydellistä Iniötä.

Hahmottele ulkoporealtaan mitat ennen hankintaa

Tärkeää on löytää tilaan sopiva ulkoporeallas, joka jättää tilaa huoltotoimien tekemiselle, liikkumiselle ja muille terassi- tai pihakalusteille. Tilaan nähden liian suuri ulkoporeallas voi jopa vähentää viihtyisyyttä etenkin terassin kohdalla, kun taas sopivan kokoinen allas lisää sitä merkittävästi. 

Ulkoporealtaan viemä tila on helpompi hahmottaa siten, että esimerkiksi terassiin teippaa ulkoporealtaan kokoisen alueen ja sen jälkeen näkee kuinka paljon terassille jää tilaa vaikkapa kesäkalusteille ja grillille.

Näkö- ja tuulensuoja parantaa yksityisyyttä sekä altaan energiatehokkuutta

Ruokoaita, pajuaita, terassilasitus tai muu näkösuoja tuo yksityisyyttä rivitalon kylpyhetkeen ja lisäksi toimii tuulensuojana. Kun ulkoporeallas on tuulelta suojassa, parantaa se myös altaan energiatehokkuutta. Runsas tuuli viilentää veden pintaa lämpökannen ollessa pois paikaltaan käytön aikana, jolloin enemmän energiaa kuluu lämmön ylläpitämiseen. 

Huomioi naapurit altaan valinnassa ja sitä käytettäessä

Vaikka ulkoporeallas kannattaa aina valita omien tarpeiden ja toiveiden mukaan, ei rivitalossa asuessa naapureita sovi täysin unohtaa. Hiljainen ulkoporeallas on huomattavasti miellyttävämpi valinta myös naapureita ajatellen. Monesti edullisimmissa altaissa voidaan erillisen suodatuspumpun sijaan käyttää kaksinopeus-pumppua, joka pitää huomattavasti enemmän ääntä kuin erillisellä suodatuspumpulla varustettu allas, joten tämäkin on hyvä huomioida allasvalintaa tehdessä.

Valitse ulkoporeallas hyvällä vedenpuhdistusjärjestelmällä ja pidä vedestä huolta puhdistuskemikaaleilla, jotta kylpyveden vaihtoväli pysyy maltillisena. Etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä on usein käytössä asukaskohtainen kiinteä vesimaksu, jolloin altaan vesimaksusta on syytä sopia myös taloyhtiön sisäisesti. Uuden lain myötä jo nyt useat taloyhtiöt kuitenkin noudattavat kulutukseen perustuvaa vesimaksua, jolloin ulkoporealtaan vedenkulutus ei vaikuta naapureihin.

Ulkoporealtaan hankkiminen rivitaloon tuo tekemistä, kodikkuutta ja ripauksen luksusta

Ulkoporeallas tuo tekemistä, kodikkuutta ja ripauksen luksusta myös pieneen rivitaloon, jossa ainoa paikka rentoutumiselle saattaa olla vain olohuoneen sohva. Yleensä myös ulkoporeallas nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa ja joskus se voi olla onnistuneiden asuntokauppojen viimeinen niitti. Kun ulkoporealtaan hankkiminen rivitaloon on mielessä, kannattaa käydä liikkeessä “koeistumassa” eri allasmalleja. Jos altaasta nauttivat muutkin kuin sinä itse, ota mukaan myös perheen pienimmät tai läheinen, jonka kanssa rentoudut poreissa. Näin on mahdollista löytää kaikille allasta aktiivisesti käyttäville sopiva malli.

Saattaisit pitää myös näistä