Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporeallas terassille: ota nämä seikat huomioon

Monille suomalaisille terassi on arjen pieni pakopaikka, joka vie hetkeksi luonnon helmaan. Terassilla nautitaan auringosta yhdessä ystävien tai perheen kanssa — mutta on sanomattakin selvää, että usein tyylikkyys etusijalla valituissa,…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas ViskanSpa

Monille suomalaisille terassi on arjen pieni pakopaikka, joka vie hetkeksi luonnon helmaan. Terassilla nautitaan auringosta yhdessä ystävien tai perheen kanssa — mutta on sanomattakin selvää, että usein tyylikkyys etusijalla valituissa, toisinaan varsin epämukavissakin pihakalusteissa istuminen ei vedä vertoja terassille asennetun ulkoporealtaan syleilyssä rentoutumiselle. Tämän ytimekkään oppaan avulla rakennat kotisi terassista ultimaattisen hyvinvointikeitaan, jota naapuritkin kadehtivat. 

Voiko ulkoporealtaan asentaa terassille?

Ulkoporealtaan voi asentaa terassille. Esimerkiksi omakotitalon tai rivitalon terassi on varsin yleinen sijoituspaikka porealtaalle. Riittää, että terassilta löytyy tasainen, kestävä ja sopivan kokoinen tila altaalle sekä sähkökytkennän mahdollisuus. Ulkoporeallas saa virtansa valovirrasta tai voimavirrasta. Useimmat ulkoporealtaat vaatii kuitenkin 3x16A- sähkökytkennän, jota arkikielessä kutsutaan voimavirraksi. Ulkoporealtaan voi asentaa joko terassin päälle tai terassiin upotettuna.

Poreallas terassilla parantaa terassin käyttömahdollisuuksia ympäri vuoden. Kun talvella on pimeää ja pakkasta, ei terassilla voi tehdä juuri muuta kuin rakentaa lumiukkoja. Terassille asennettu ulkoporeallas tuo läheiset ja perheen yhteen nauttimaan pihaa ympäröivästä luonnosta myös talvisin. 

Ulkoporeallas terassin päälle

Onko kotonasi terassi, joka ei kuitenkaan viihdytä ketään? Ehkä otat auringon paistaessa muutaman askeleen terassilla kahvikupponen kädessä ja mietit, mitähän ihmettä täällä tekisi. Kenties haluaisit pitää kesäiset perhejuhlat tai kutsua kotiisi ystäviä viettämään iltaa. Ulkoporeallas tekee terassista paikan, joka kutsuu luokseen. 

Kun terassi on jo rakennettu, asennetaan ulkoporeallas pääsääntöisesti aina terassin päälle. Tätä kutsutaan myös pinta-asennukseksi. Altaan upottaminen on harvoin järkevä vaihtoehto, sillä upottaminen vaatisi terassin muuttamista rakenteellisesti usein merkittävästi. 

Ulkoporealtaan tullessa terassin päälle on kiinnitettävä huomiota terassin kantavuuden riittämiseen. Ulkoporeallas painaa koosta riippuen vesineen ja kylpijöineen noin 2 000 – 3 000 kg. Tyypillisesti terassi kestää ulkoporealtaan painon hyvin, mutta kantokyvyn voi tietenkin aina tarkistaa puurakenteisiin erikoistuneelta rakennusammattilaiselta eli timpurilta.

‍Ulkoporeallas terassiin upotettuna

Tänä päivänä terassi ei ole vain terassi — se on paikka, jossa halutaan viihtyä. Terassilta vaaditaan tilaa, tyylikkyyttä sekä käyttömukavuutta. 

Ulkoporealtaan upottaminen tuo terassiin tilan tuntua, sillä etenkin iso ulkoporeallas voi näyttää massiiviselta. Ota huomioon ulkoporealtaan sijoituspaikka heti terassin suunnitteluvaiheessa, sillä upotettaessa terassi ikään kuin rakennetaan ulkoporealtaan ympärille.

Jos terassia ei ole vielä rakennettu, terassi voidaan suunnitella siten, että ulkoporeallas upotetaan terassin sisään kokonaan tai osittain. Osittain upotettu ulkoporeallas on huoltotoimien sujuvuuden ja perheen pienimpien turvallisuuden kannalta fiksumpi vaihtoehto kuin kokonaan terassin lattian tasolle upotettu allas.

Ulkoporeallas voidaan upottaa myös jo olemassa olevaan terassiin. Tällöin on usein kuitenkin välttämätöntä muuttaa terassia rakenteellisesti, jonka vuoksi altaan upottaminen ei ole tilanteessa kannattavin vaihtoehto.

Kun allas halutaan upottaa, kannattaa huomioida altaan huoltomahdollisuus ja se, että oli allas kenen valmistama tahansa, allasta  on tarvittaessa päästävä huoltamaan altaan jokaiselta syrjältä. Fiksua on jättää myös esimerkiksi nostoliinat altaan alle, jolloin tarvittaessa altaan voi nostaa terassin päälle huoltoa varten.

Upotuksen suhteen on tärkeää miettiä upotussyvyyttä. Suosittelemme upottamaan ulkoporealtaan maksimissaan 40 senttimetrin syvyyteen, jotta altaan käyttö on mahdollisimman turvallista ja miellyttävää. Upotussyvyys on mitta altaan pohjasta terassin yläpintaan.

Mietitkö ulkoporealtaan asentamista terassille? Ota huomioon nämä 5 asiaa

Ulkoporeallas tuo paljon ja pitkään iloa, kun se on valittu ja asennettu terassille oikein. Altaan asentamiseksi ei tarvitse olla näppärä niksipirkka, vaan altaan mukana tulevat, selkeät ohjeet sekä koulutetut ammattilaisemme auttavat teitä kaikissa tilanteissa. 

Ennen kuin suuntaat allasostoksille, käy läpi huolellisesti alta löytyvät ohjeet. Ulkoporealtaan hankintaan ja terassille asentamiseen liittyy muutamia asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota. Mikäli jokin mietityttää oman terassisi kohdalla, autamme mielellämme.

  1. Selvitä, onko ulkoporealtaan asentaminen sallittua

Ulkoporealtaan asentamiseen liittyvät rajoitukset ovat vähäisiä, mutta niistä on hyvä kuitenkin olla tietoinen. Jos ulkoporeallas on tarkoitus asentaa esimerkiksi rivitaloasunnon terassille, on fiksua konsultoida varmuuden vuoksi rakennusviranomaista ja keskustella taloyhtiön kanssa. 

Taloyhtiö voi huolestua siitä, kuinka suuren vesimäärän ulkoporeallas tuo lähelle taloa tai miten altaan sähköistys hoidetaan. Vesivahinkojen ehkäisemiseksi kannattaa tehdä suunnitelma vedenvaihdon varalle — eli kuinka ulkoporealtaan vesi vaihdetaan mahdollisimman turvallisesti, jotta vahinkoja ei pääse syntymään. Ulkoporealtaan vesi on suositeltavaa vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

  1. Mieti, millaiseen käyttöön ulkoporeallas tulee

Miellyttävään kylpyhetkeen vaikuttavat monet eri tekijät aina altaan designista hierontasuuttimien tehoon ja LED-valaistukseen. Kun valitset ulkoporeallasta terassille, mieti altaan käyttötarkoitusta. Onko ulkoporealtaan tehtävä rentouttaa raskaan päivän jälkeen, nostattaa juhlatunnelmaa illanvietoissa vai kenties molempia?

Pohdi myös, millaiset ihmiset ensisijaisesti käyttävät poreallasta. Tuletko viettämään aikaa poreista nauttien yksin vai rakkaasi kanssa? Haluatko kutsua poreisiin myös ystävät tai perheen pienimmät?

Esimerkiksi pariskunnan käyttöön tuleva ulkoporeallas voisi olla mallistomme Almö, jossa kaksi henkilöä voivat nauttia terassin tähtitaivaasta samaan suuntaan makoillen.

Perhekoon ulkoporealtaista suosituin malli on Trollö, jossa on otettu huomioon niin pidemmätkin kylpijät kuin myös perheen pienimmät vesipedot, joille on tehty korkeampi lastenistuin.

Puolestaan suuremmalle ystäväporukalle tai lapsiperheelle suosittelemme isompia altaita (2300 x 2300 mm), jotta tilaa löytyy sopivasti kaikille kylpijöille. 

Ulkoporealtaan käyttäjien lisäksi pohdi sinulle tärkeitä ominaisuuksia. Riittävätkö sinulle perustoiminnot vai haluatko ulkoporealtaan tuovan arjen keskelle pienen palan täydellistä kylpylänautintoa? Toivotko poreilta tehokasta vesihierontaa vai merkitsevätkö poreet sinulle ainoastaan tunnelmaa? Haluatko valaistuksen, joka kruunaa kylpyhetken?  

Ajattele nykyhetken lisäksi myös tulevaisuuden käyttötarpeita. Jos esimerkiksi tiedät, että perheeseen on tulossa pienokainen, kannattaa perheenlisäys huomioida ulkoporealtaan valinnassa, jotta terassilla voi tulevaisuudessa nauttia myös pienokainen turvallisesti.

  1. Varmista, että altaan ympärille jää tilaa terassilla

Tilaan nähden liian massiivinen ulkoporeallas valtaa koko terassin niin, ettei tilaa jää muille kalusteille saati liikkumiselle tai altaan huoltotoimien tekemiselle. Jos terassi on jo rakennettu, suosittelemme merkitsemään haluamasi ulkoporealtaan viemän tilan teipillä terassin lattiaan. Näin pystyt hahmottamaan tilan, jonka allas tulee viemään. Vaihtoehtoisesti mikäli terassia ei vielä ole, voit hahmotella ulkoporealtaan optimaalisen koon merkitsemällä altaan mitat pihalle vaikkapa nurmikkoon.

Ulkoporeallasta ei kannata asentaa suoraan kiinni kodin ulkoseinään, sillä altaan jokaiselle sivulle eli niin sanotulle huoltoseinämälle tulisi jäädä noin puoli metriä tyhjää tilaa. Suurin osa altaan huoltotoimista on mahdollista tehdä yhdeltä sivulta, mutta toisinaan voidaan tarvita pääsy altaan osiin myös jostain toisesta suunnasta. Vaikka altaan tekninen järjestelmä löytyy yhden huoltoseinämän takaa, ympäröi koko allasta muun muassa valot, joiden huolto täytyy onnistua miltä tahansa sivulta tarpeen vaatiessa.

  1. Pohdi, onko ulkoporeallasta tarkoitus siirtää eri paikkaan

Jos lähitulevaisuudessa on edessä esimerkiksi muutto tai terassin rakentaminen, mutta kaipaat ulkoporealtaan lämpimiä poreita ja äärettömän rentouttavaa vaikutusta aikataululla heti nyt, kannattaa ulkoporeallasmallin valinnassa ottaa huomioon nämäkin seikat.

Mikäli ulkoporeallas on tarkoitus siirtää uuteen kotiin tai vaikkapa takapihalta terassille, suosittelemme jättämään altaan alle nostoliinat. Nostoliinojen avulla allas on helpompi siirtää tarvittaessa.

  1. Jos upotat altaan, ole tarkkana upotussyvyydestä

Koska kertaus on opintojen äiti, haluamme painottaa vielä kerran ulkoporealtaan upotussyyvyden merkitystä. Allas on suositeltavaa upottaa terassiin osittain, noin 40 senttimetrin syvyyteen. Upotussyvyydellä tarkoitetaan mittaa altaan pohjasta terassin yläpintaan. Kokonaan terassin sisään upotetun altaan huoltaminen saattaa olla hyvinkin hankalaa. 

Kun ulkoporealtaan huolto on ajankohtaista, voi ammattilaisen olla jopa mahdoton päästä tutkimaan altaan teknisiä järjestelmiä, jos poreallas on upotettu syvälle terassiin. Tällöin ainoa vaihtoehto on siirtää ulkoporeallas sen asennuspaikasta, josta aiheutuu poikkeuksetta kuluja. Mikäli päätät upottaa altaan terassiin kokonaan, jätä nostoliinat altaan alle asennusvaiheessa. Tämä helpottaa altaan nostamista huoltotilanteessa.

Siirtämisen lisäksi kustannuksia saattaa syntyä terassin purkamisesta ja uudelleenrakentamisesta. Ulkoporealtaan siirtäminen jättää usein myös jälkensä terassin laudoitukseen, jolloin rakenteiden lisäksi kosmeettisia haittoja on korjattava. Aina vaurioita ei tietenkään aiheudu.

Millainen ulkoporeallas sopii terassille?

Ulkoporealtaita on paljon erilaisia — on isoja, vähän pienempiä, pyöreitä ja kulmikkaampia. Sopiva ulkoporeallas terassille riippuu käytettävästä olevasta tilasta ja toiveista. Mikäli terassilla halutaan myös grillata, loikoilla riippumatossa ja syödä grilliherkkuja suuren tuttavaporukan kanssa, täytyy tilaa jättää muillekin kalusteille enemmän. Puolestaan jos terassi tulee olemaan ainoastaan ulkoporealtaan viihdyttävä valtakunta, voi terassin kantokyvystä riippuen pienemmällekin terassille sijoittaa isomman altaan. 

Jos ulkoporeallas asennetaan terassin päälle, käyvät kaikki allasmallimme. Sinun tarvitsee kiinnittää huomiota terassin kantokyvyn ja altaan kokonaispainon lisäksi vain siihen, että ulkoporealtaan huoltoseinämien ympärillä on riittävästi tilaa huoltotoimia varten. 

Millainen terassi sopii ulkoporealtaalle?

Terassille on muutamia vaatimuksia. Sillä ei ole niinkään merkitystä, onko terassi esimerkiksi rivitaloasunnon vai omakotitalon. Oli terassi sitten millaisen talon yhteydessä tahansa, on sen tarjottava tasainen, routimaton ja yhtenäinen pohja ulkoporealtaalle. Ulkoporealtaan perustukset ovat edellytys käyttömukavuudelle sekä altaan pitkäikäisyydelle.

Aivan millimetrilleen täydellistä suoruutta terassilta ei voida vaatia, eli minimaalinen kaato on sallittu. Mitä tasaisempi terassi on, sitä paremman pohjan se tarjoaa altaalle.

Omista mieltymyksistäsi riippuen voit sijoittaa ulkoporealtaan terassin mahdollisen katoksen alle tai taivasalle. Terassi voi olla kiinni maassa tai maanpinnan yläpuolella. Vaikka laadukkaissa ulkoporealtaissa on erinomainen eristys, kannattaa huomioida allasta vasten oleva materiaali, jotta maasta ei pääse siirtymään kylmää altaaseen. Terassin materiaali voi olla esimerkiksi tavanomainen puu tai komposiitti, ja terassin ja altaan väliin kannattaa laittaa ylimääräiset uretaanilevyt tai muu vastaava eriste, joka myös eristää altaan pumpuista johtuvaa resonointia.

Terassin pohjan lisäksi on huomioitava terassin kantokyky, josta mainitsimmekin aikaisemmin. Tyhjän ulkoporealtaan painolla ei ole merkitystä, vaan merkittävää on altaan kokonaispaino. Ulkoporeallas vesimassan ja kylpijöiden kera painaa helposti jopa muutaman tuhannen kilon verran, joten aivan heppoiselle rakennelmalle ei ulkoporeallasta ole fiksua sijoittaa.

Miten ulkoporeallas viedään terassille?

Olet ehkä joskus kantanut suurta sohvaa uuden kodin muuttokuormassa ja miettinyt, miten ihmeessä sohvan saa taloon sisälle. Ulkoporealtaan asennus on onneksi sen koosta huolimatta varsin sujuvaa.

Ulkoporeallas toimitetaan asiakkaan valitsemaan toimitusosoitteeseen jakeluautokuljetuksella tai nosturiautolla. Ulkoporeallas viedään terassille käyttämällä tukevia liinoja, nostinta tai vaikka viemäriputkia apuna käyttäen. Kun allas on paikoillaan terassilla, voit suorittaa altaan käyttöönoton. Lue altaan mukana saapuvat ohjeet huolellisesti. 

Aloita täyttämällä allas puhtaalla vedellä esimerkiksi puutarhaletkua apuna käyttäen. Vasta altaan täytön jälkeen ulkoporealtaaseen asennetaan sähköt. Sähköasennuksen saa suorittaa vain valtuutettu sähköasentaja. Sähköjä ei siis saa laittaa päälle ennen kuin altaassa on vettä. Noin 12 tunnin kuluttua asennuksesta uuden ulkoporealtaan ensimmäiset lämpimät poreet odottavat sinua!

Saattaisit pitää myös näistä