Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan tyhjennys: Helpot ohjeet

Jos ulkoporealtaan vesi on vaihtoa vailla, tai ulkoporealtaan tyhjennys halutaan tehdä talvipakkasten takia, täytyy sinun huomioida tyhjennykseen tarvittavat tarvikkeet sekä paikka, johon ulkoporealtaan tyhjennys on mahdollista tehdä. Täydessä ulkoporealtaassa on…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista, Ulkoporealtaan hoito
Ulkoporealtaan vedenhoito ja tyhjennys

Jos ulkoporealtaan vesi on vaihtoa vailla, tai ulkoporealtaan tyhjennys halutaan tehdä talvipakkasten takia, täytyy sinun huomioida tyhjennykseen tarvittavat tarvikkeet sekä paikka, johon ulkoporealtaan tyhjennys on mahdollista tehdä. Täydessä ulkoporealtaassa on vettä satojen litrojen edestä. Näin suurta vesimäärää ei voi tyhjentää miten tahansa tai mihin tahansa— unohda siis ämpärit ja muut vippaskonstit ulkoporealtaan tyhjentämisessä.

Ulkoporealtaan vesi suositellaan vaihdettavaksi vähintään kaksi kertaa vuodessa, ennen kesää ja ennen talvea. Tyhjennystahtiin vaikuttaa erityisesti se, kuinka aktiivisesti altaassa kylvetään, kuinka hyvin peseydytään ennen kylpyyn menoa sekä se, kuinka usein esimerkiksi suodattimia huolletaan. UIkoporealtaan vedenhoito on todella tärkeää kylpymukavuuden kannalta, ja sitä ei kannata laiminlyödä.

Ajan myötä altaan putkistoon ja pumppuihin alkaa syntyä biofilmiä, joka on yleensä ilmenee altaassa “vaaleina hiutaleina”. Biofilmi on putken pinnalla elävä limakerroksen ympäröimä organisoitunut mikrobiyhteisö, johon kuuluu bakteereita, sieniä ja arkeoneja.  Biofilmin poistamiseksi tulee vedenvaihdon yhteydessä käyttää säännöllisesti putkistonpuhdistusainetta, joka poistaa putkiston epäpuhtaudet. Tyhjennyksen jälkeen allas täytetään uudella, puhtaalla vedellä, vaihdetaan suodattimet tarvittaessa uusiin ja iloiset kylpyhetket voivat jatkua.

Ulkoporealtaan tyhjennys
Ulkoporealtaan vedenhoito on tärkeää viihtyvyydelle

Mihin ulkoporealtaan vedet tyhjennetään?

Ulkoporealtaan vesien tyhjennyksen suhteen eri kunnissa ja kaupungeissa ohjeistukset vaihtelevat ja suosittelemmekin tarkastamaan oman paikkakuntasi jätevesiasiantuntijalta oman paikkakuntasi ohjeistuksen. 

Vesien tyhjentämisessä on kuitenkin syytä käyttää tervettä maalaisjärkeä ja tärkeintä on muistaa, ettei vesiä saa missään tapauksessa johtaa suoraan vesistöön tai vesistön välittömään läheisyyteen.

Muista aina pitää mielessä se, että ulkoporealtaan veden puhtaana pitämiseen käytetään myös erilaisia puhdistuskemikaaleja, kuten klooria. Näin ollen klooripitoista vettä ei kannata kaataa mihin tahansa ränniin tai kukkapenkkiin mikä kodin pihalta löytyy. Mikäli käytät kloorin sijaan puhdistuskemikaalina esimerkiksi aktiivihappitabletteja, pätevät samat ohjeet tyhjennyspaikan suhteen kuin klooria käytettäessä.

Allasveden desifiointiin on nykyään myös aineita, joiden avulla saadaan tarvittavia klooripitoisuuksia huomattavasti matalammalle.

Ulkoporeallasta ei ole fiksua myöskään tyhjentää suoraan talon vierustalle. Jos muutama sata litra vettä pääsee tunkeutumaan kodin rakenteisiin, on vesivahinko varma. Allasveden valuttaminen nurmikkoon ei ole myöskään järkevä vaihtoehto, sillä allasvesi sisältää puhdistuskemikaaleja.

Mikäli ulkoporeallas on asennettu esimerkiksi rivitaloasunnon terassille, on altaan tyhjennys tehtävä erityisen suunnitelmallisesti ja tässä on noudatettava taloyhtiön antamia ohjeita tyhjennyspaikan suhteen. Suosittelemme selvittämään sopivan tyhjennyspaikan jo ennen altaan asennusta.

Näin tyhjennät ulkoporealtaan oikein

Ulkoporealtaan tyhjennys on tarpeellista silloin, kun vesi halutaan vaihtaa tai allas jättää tyhjäksi esimerkiksi talven ajaksi. Ulkoporealtaan tyhjennys on loppujen lopuksi varsin helppo rutiini, joka hoituu keneltä tahansa. Allas tyhjentyy pääosin painovoiman ansiosta. Tyhjennyksen yhteydessä kannattaa tehdä muutkin huoltotoimet, kuten suodattimen puhdistus tai uusiminen. 

Ulkoporealtaan tyhjennykseen tarvitset sopivan tyhjennyspaikan lisäksi puutarhaletkun tai uppopumpun. Mikäli käytät tyhjennysventtiiliä ja puutarhaletkua, ohjaa letkun toinen pää tyhjennyspaikkaan. Allasveteen upotettu nopeuttaa tyhjennysoperaatiota huomattavasti ja uppopumppu puolestaan pumppaa veden pois altaasta ja laskee veden tyhjennysletkulla valittuun tyhjennyspaikkaan.

Tyhjennysohjeet vaiheittain:

  • Katkaise virta altaasta. Virta katkeaa, kun laukaiset vikavirtasuojan ja altaan pääkytkimen.
  • Poista päätyhjennysventtiilin korkki ja avaa tyhjennysventtiilin liitin. Kiinnitä puutarhaletku päätyhjennysventtiiliin tai käytä uppopumppua.
  • Odota, että allas tyhjenee.
  • Kun allas on tyhjentynyt vedestä, voit käydä läpi altaan istuinpinnat esimerkiksi siivousrätillä tai mikrokuituliinalla sekä puhtaalla vedellä.
  • Sulje päätyhjennysventtiili ja kiinnitä venttiilin korkki.

Ulkoporealtaan talvityhjennys

Ulkoporealtaan lämmittävät poreet tuovat ihanaa tunnelmaa talveen. Mikä olisikaan sen parempaa kuin rentoutua tähtitaivaan alla poreilevassa hieronnassa? Uskallamme väittää, ettei mikään. 

Toisinaan ulkoporeallas toimii kuitenkin esimerkiksi kesämökillä käytössä vain kesäisin, jolloin altaan tyhjentäminen talveksi on yksi hyvä vaihtoehto. Tyhjentämällä ulkoporeallas talveksi voidaan välttää allasta rasittavat jäätymiset pakkasella, kun altaan lämmitys ei ole päällä. 

Ulkoporealtaan talvityhjennys sisältää samat vaiheet kuin ulkoporealtaan tyhjennys muina vuodenaikoina. Allasta ei saa jättää talveksi tyhjäksi pelkästään tyhjennysventtilistä tyhjentämällä. Kun olet suorittanut normaalin tyhjennysoperaation, käy huolellisesti myös aikaisemmin julkaisemamme ohje altaan talvityhjennyksestä.

Saattaisit pitää myös näistä