Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporeallas vai palju?

Kun vertaillaan ulkoporeallasta ja paljua, kannattaa huomioon ottaa muun muassa käyttötarkoitus, käyttöpaikka sekä budjetti. Sekä ulkoporealtaalle että paljulle löytyvät kannattajansa, joten naapurin mielipiteen sijaan kannattaa painoarvoa laskea eniten sille, kumpi…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
Ulkoporeallas vai palju

Kun vertaillaan ulkoporeallasta ja paljua, kannattaa huomioon ottaa muun muassa käyttötarkoitus, käyttöpaikka sekä budjetti. Sekä ulkoporealtaalle että paljulle löytyvät kannattajansa, joten naapurin mielipiteen sijaan kannattaa painoarvoa laskea eniten sille, kumpi sopii paremmin omiin tarpeisiin ja mitä itse altaalta haluat. 

Palju tunnetaan myös nimellä kylpytynnyri. Tässä artikkelissa vertailemme ulkoporealtaan ja paljun ominaisuuksia, käyttöä sekä kustannuksia. 

Ulkoporealtaan ominaisuudet voittavat paljun

Mikäli vertaillaan ulkoporealtaan ja paljun ominaisuuksia, löytyy modernista ulkoporealtaasta niitä huomattavasti enemmän kuin perinteisemmästä paljusta. 

Ulkoporealtaassa voit nauttia esimerkiksi pitkän työpäivän päätteeksi rentouttavasta jalkapohjahieronnasta tai rankan urheilusuorituksen jälkeen pehmeästi hierovista poreista. Ulkoporealtaan tehokkaat hierontamoottorit ja lempeät poreet tekevät ulkoporealtaasta paikan palautumiselle.

Lisäksi modernin ulkoporealtaan LED-valaistus tuo kaivattua tunnelmaa pimeisiin talvi-iltoihin. Hyvin varustelluista ulkoporealtaista löytyy myös tilavat ja koko vartaloa rentouttavat makuupaikat sekä erilaisia tunnelmaa luovia vesielementtejä.

Vaikka paljuun voi lisävarusteena ostaa valaistuksen ja esimerkiksi juomatelineen, kalpenevat paljun ominaisuudet ulkoporealtaan rinnalla. Yksittäisten lisävarusteiden osto saattaa myös tulla yllättävän kalliiksi. 

Palju on hieman edullisempi käyttää mutta on työlläkin hintansa

Painotamme tässä sanaa hieman. Perinteisen puulämmitteisen paljun lämmittämiseen käytetään puuta. Markkinoilla on tänä päivänä myös kaasu- ja sähkölämmitteisiä paljuja. Ulkoporeallas tarvitsee sähköä lämmittämisen lisäksi muiden toimintojen ylläpitämiseen.

Tästä huolimatta ulkoporealtaan käyttö, ylläpito ja lämmittäminen maksaa vain noin 2500-4000 kwH/vuosi 

Viime aikoina energia-asiat ovat olleet vahvasti esillä ja moni pohtiikin, kuinka paljon ulkoporeallas kuluttaa sähköä? Hyvin eristetyn ja valmistetun ulkoporealtaan sähkönkulutus on keskimäärin noin 3 000 – 4 000 kWh / vuosi. Sähkön kulutukseen vaikuttaa kuitenkin ennen kaikkea altaan sijainti, käyttömäärä sekä altaassa pidetty lämpötila.

Ulkoporealtaan käyttökustannukset riippuvat ulkoporealtaan laadusta ja käyttäjästä itsestään. Laadukkaalla ulkoporealtaalla on mahdollista päästä hyvinkin alhaisiin käyttökustannuksiin, kun taas esimerkiksi heikosti eristetty allas kuluttaa sähköä enemmän. Lisäksi jos vesi halutaan lämmittää kovin kuumaksi, vaatii se tietysti lämmitystä enemmän kuin altaan lämmittäminen normaaliin lämpötilaan (37-38°C).

Ota kuitenkin huomioon, että puulämmitteinen palju vaatii myös puita lämmittämiseen ja jos ne joutuu ostamaan ulkopuoliselta taholta, voi pelkästään paljunkin lämmityskustannukset olla jopa yli 100 € vuodessa. 

ViskanSpa Ulkoporeallas Sandö talvella
Ulkoporeallas on käyttövalmis kovillakin pakkasilla

Ulkoporeallas on aina käyttövalmis

Parasta ulkoporealtaassa on ehdottomasti se, että poreissa voi rentoutua koska tahansa ja ulkoporeallas on suhteellisen helppohoitoinen. Ulkoporeallas on aina käyttövalmis – toisin kuin palju. 

Ennen rentoutumista perinteinen palju on täytettävä vedellä ja lämmitettävä. Puulämmitteisen paljun veden lämpeneminen saattaa viedä aikaa useamman tunnin. Paljun käyttöä on siis suunniteltava aina etukäteen. Ota huomioon myös se, että puulämmitteisen paljun kamiina savuttaa lämmittäessä, mikä saattaa häiritä teitä tai etenkin taajama-alueella naapureita. 

Jokaisen käyttökerran jälkeen palju täytyy myös yleensä tyhjentää ja pestä. Ulkoporealtaassa on vedenpuhdistusjärjestelmä ja suodattimet, jotka pitävät huolta veden puhtaudesta vuoden ympäri. Ulkoporeallasta pidetään myös jatkuvasti halutussa kylpylämpötilassa ja on näin aina valmiina ihanaan kylpyhetkeen. Tämän lisäksi ulkoporealtaan vettä puhdistetaan siihen tarkoitetuilla puhdistuskemikaaleilla säännöllisin väliajoin. Ulkoporealtaan käyttö on siis paljuun verrattuna huomattavasti vaivattomampaa ja todennäköisesti käyttöastekin on perinteistä paljua suurempi helppohoitoisessa ulkoporealtaassa.

Ulkoporealtaan käyttöikä on paljua pidempi

Vaikka ulkoporealtaan hankintahinta on paljua korkeampi, kestää ulkoporeallas asianmukaisesti hoidettuna käyttöä pidempään kuin palju. 

Laadukas ulkoporeallas voi kestää jopa 20 – 30 vuotta, kun taas paljun elinkaari päättyy yleensä noin kymmeneen vuoteen.

Ulkoporealtaan ja paljun sijoituspaikan kriteerit eivät juurikaan eroa toisistaan mutta ero tulee sähköistyksessä.

Molemmat altaat on mahdollista asentaa oikeastaan mihin tahansa paikkaan, joka on routimaton, tasainen ja yhtenäinen. Ulkoporealtaan tai paljun voi sijoittaa esimerkiksi pihalle sorapedin päälle tai upottaa terassiin. 

Saatat pohtia, kestääkö terassi porealtaan painon, mihin vastauksemme on kyllä. Ulkoporeallas painaa koosta riippuen vesineen ja kylpijöineen noin 2 000 – 3 000 kg. Tyypillisesti kunnolla tehty terassi kestää ulkoporealtaan painon hyvin koska altaan paino jakaantuu tasaisesti altaan alueelle.

Ulkoporealtaan hankinnan edellytyksenä on tietenkin sähkön saatavuus asennuskohteessa. Tyypillisesti ulkoporeallas asennetaan joko 1x16A-kytkennällä, josta arkikielessä käytetään nimitystä verkkovirta tai 3x16A-kytkennällä, joka tunnetaan nimellä voimavirtakytkentä. Voidaan siis todeta, että esimerkiksi sähköttömään saareen ulkoporealtaan kytkeminen on mahdotonta ja silloin hyvä vaihtoehto on perinteinen, puulämmitteinen kylpytynnyri.

Onko altaan paikka vielä mietinnässä? Palju on tietenkin ulkoporeallasta kevyempi liikuteltava. Kuitenkin myös ulkoporealtaan paikkaa on mahdollista vaihtaa vielä asennuksen jälkeen. Porealtaan siirtäminen onnistuu helposti, kun sen alle jättää nostoliinat asennusvaiheessa.

Autamme mielellämme sinua ulkoporealtaan sijoituspaikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Kannattaako ostaa ulkoporeallas vai palju?

Pohdi altaan käyttäjiä, tarkoitusta sekä sijoituspaikkaa. Ulkoporeallas ja palju sopivat kumpikin niin aikuisten käyttöön kuin lapsiperheille. Lapsiperheiden on kuitenkin syytä ottaa huomioon paljun kamiinan sekä piipun kuumeneminen paljua lämmittäessä ja altaan käyttöturvallisuus.

Ulkoporealtaiden käyttö on vaivattomampaa, mikä houkuttelee monia kääntymään porealtaan puoleen. Lisäksi ulkoporealtaissa on paljuja enemmän varusteluja, kuten tehokkaita hierontaominaisuuksia, näyttäviä tunnelmavalaistuksia, äänentoistojärjestelmiä sekä Wi-Fi-toimintoja.

Ulkoporealtaan ostaminen kannattaa, kun haluat altaan antavan sinulle maksimaalisen rentoutuksen ja arvostat helppohoitoisuutta sekä käyttövalmiutta. Suosittelemme myös lapsiperheille.

Paljun ostaminen kannattaa, kun etsit esimerkiksi mökille edullisempaa vaihtoehtoa ja paikkaa, jossa lillua lämpimässä vedessä ja puita on omasta takaa yllin kyllin.

Mikäli valintasi on ulkoporeallas, autamme sinua mielellämme löytämään toiveisiisi ja tarpeisiisi sopivan. Tutustu allasvalikoimaamme täällä!

Saattaisit pitää myös näistä