Terassi on tunnelmallinen paikka ulkoporealtaalle. Kukapa ei tahtoisi nauttia tähtitaivaasta ja ehkäpä skumppalasillisesta pitkän työpäivän jälkeen? Ulkoporeallas terassille on loistoidea, ja näillä vinkeillä sen asentaminen takuulla onnistuu.
Ulkoporeallas terassille on mahdollista asentaa terassin päälle tai upottaa terassin rakenteiden sisään. Seuraavaksi kerromme, milloin ulkoporealtaan upotus on hyvä vaihtoehto ja kuinka altaan upottaminen tulee tehdä.
Ulkoporealtaan upottaminen terassiin kokonaan vai osittain?
Ulkoporeallas voidaan upottaa terassiin kokonaan lattiapinnan tasolle tai osittain. Omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan upotussyvyyttä säätämällä allas saadaan upotettua terassiin täydellisesti.
Suosittelemme upottamaan altaan osittain, sillä kokonaan terassin rakenteiden sisään upotettu allas on huomattavasti hankalampi huoltaa ja saattaa aiheuttaa myös vaaratilanteita lapsiperheessä eikä se ole myöskään miellyttävin altaaseen kulkemisen kannalta. Tietenkin kokonaan upotetulla altaalla on puolensa – esimerkiksi massiivisen kokoinen ulkoporeallas voi näyttää tilaan sopivammalta upotuksen ansiosta mutta sitä kannattaa miettiä monelta eri kantilta ennen toimenpidettä ja ottaa huomioon myös altaan käytännöllisyys.
Kestääkö terassi ulkoporealtaan painon?
Terassin tulisi kestää noin 2 000 – 3 000 kilon paino jaksaakseen kantaa ulkoporeallasta, siellä olevaa vettä sekä kylpijöitä, mikäli ulkoporeallas asetetaan terassin päälle. Tämän verran keskivertokokoinen ulkoporeallas painaa vesineen ja kylpijöineen. Kun allas upotetaan terassin rakenteiden sisään, paino jakautuu tasaisesti pohjalevyn alueelle, eikä tällöin ulkoporeallas ole terassin kannettavana.
Mikäli haluat kuitenkin tietää terassin kantokyvyn, auttaa siinä sinua puurakenteisiin erikoistunut rakennusammattilainen nimeltään timpuri.
Ulkoporealtaan upotus terassiin
Ulkoporealtaan upottaminen toimii etenkin silloin, kun terassi on vasta rakennusvaiheessa ja/tai allas on kooltaan massiivinen. Ulkoporealtaan voi upottaa myös jo rakennettuun terassiin, mutta tällöin terassin rakenteita täytyy purkaa ja uudelleenrakentaa altaan asennuksen vuoksi.
Kun ulkoporeallas asennetaan terassiin upottamalla, on huomioon otettava vaadittavat pohjatyöt, upotussyvyys sekä altaan huoltoluukuille pääsy. Tarpeen vaatiessä altaan jokaiselle syrjälle on oltava pääsy ja tämä on syytä huomioida niin altaan upotuksessa kuin pinta-asennuksessa. Jätä siis altaan jokaiselle syrjälle vähintään 50 cm tilaa, jotta huolto on mahdollisimman helppo toteuttaa. Ulkoporealtaiden ikävät käyttökokemukset johtuvat pääsääntöisesti aina siitä, että jokin näistä kohdista on jätetty vahingossa huomioimatta.
Tee pohjatyöt huolellisesti
Ulkoporealtaan perustukset ovat tärkein osa koko asennusprosessia. Perustusten tulee kestää monen tuhannen kilon kuorma sekä maaperän liikkeet, jonka vuoksi pohjatyöt täytyy tehdä erityisen huolellisesti.
Tässä yleisin tapa perustusten tekemiselle:
- Kaiva vähintään noin 40-50 senttimetriä syvä, altaan kokoinen kuoppa.
- Täytä kaivamasi kuoppa soralla, ja tasoita sora.
- Aseta sorapedin päälle tehokkaasti eristävät uretaanilevyt (esim 50 mm paksut).
- Asenna ulkoporeallas uretaanilevyjen päälle.
Pohjan tulee olla tasainen, yhtenäinen sekä routimaton. Vankan perustuksen ulkoporealtaalle antaa puu, sora, tiili, betoni tai kivilaatoitus. Ulkoporeallasta ei voida asentaa esimerkiksi muhkuraiselle pinnalle tai upottaa maan sisään.
Huomioi sopiva upotussyvyys
Kuten aiemmin totesimme, voi altaan upottaa terassiin kokonaan tai osittain. Allasta upotettaessa on tärkeää pohtia sopivaa upotussyvyyttä. Upotussyvyydellä tarkoitetaan mittaa altaan pohjasta terassin yläpintaan.
Suosittelemme upottamaan ulkoporealtaan maksimissaan 40 senttimetrin syvyyteen, jotta altaan käyttö on mahdollisimman turvallista ja miellyttävää. Kokonaan terassin rakenteiden sisään upotetun altaan käyttö ja huoltaminen ei välttämättä ole yhtä turvallista eikä myöskään mukavaa.
Varmista huoltoluukuille pääsy
Ulkoporeallasta on huollettava aina silloin tällöin. Jotta huoltaminen sujuu helposti eikä aiheuta lisäkustannuksia, kannattaa suhteellisen vaivaton pääsy huoltoluukuille varmistaa jo asennusvaiheessa.
Suurin osa altaan huoltotoimista suoritetaan yhdeltä sivulta, mutta tarvittaessa allasta on päästävä huoltamaan jokaiselta seinämältä. Varmista, että jokaiselle sivulle jää vähintään puoli metriä tyhjää tilaa.
Suosittelemme jättämään myös nostoliinat altaan alle, jolloin altaan voi halutessaan nostaa terassin päälle huoltotoimenpiteitä varten.
Ensin pohjatyöt, sitten asennus ja viimeiseksi terassi
Kun terassi on suunnitteilla, kannattaa työvaiheiden järjestykseen kiinnittää huomiota. Usein järkevintä on tehdä ensin pohjatyöt ja asentaa ulkoporeallas paikoilleen, jonka jälkeen vasta siirtyä terassin rakennuspuuhiin eli rakentaa terassi ikään kuin altaan ympärille.
Tällä tavalla tulee huomioitua paremmin altaan huoltomahdollisuus – ja tietenkin altaan asennus on huomattavasti sujuvampaa ja helpompaa, kun terassin rakenteet eivät ole tiellä asennusvaiheessa.