Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan huolto – näin pidät poreammeesi hyvässä kunnossa

Ulkoporeallas tuo iloa käyttäjilleen vuosien ajan, kun siitä huolehditaan asianmukaisesti. Ulkoporealtaan huolto onkin yksi tärkeimmistä tehtävistä, joka auttaa pitämään kylpyveden puhtaana ja altaan käyttökuntoisena.  Puhdista kylpyvesi säännöllisesti Puhdas allasvesi on…

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista, Ulkoporealtaan hoito
Altaan hoitoon tarkoitettuja tarvikkeita altaan reunalla

Ulkoporeallas tuo iloa käyttäjilleen vuosien ajan, kun siitä huolehditaan asianmukaisesti. Ulkoporealtaan huolto onkin yksi tärkeimmistä tehtävistä, joka auttaa pitämään kylpyveden puhtaana ja altaan käyttökuntoisena. 

Puhdista kylpyvesi säännöllisesti

Puhdas allasvesi on kirkasta ja neutraalin tuoksuista. Bakteerit lisääntyvät nopeasti lämpimässä vedessä, jonka vuoksi kylpyvedestä on pidettävä hyvää huolta. 

Nykyaikaisissa ulkoporealtaissa vedenhoito on tehty ihanan helpoksi. Laadukkaissa altaissa on tehokas vedenpuhdistusjärjestelmä, joka auttaa pitämään kylpyveden puhtaana. Parhaiten varustettujen ulkoporealtaiden vettä hoitaa yhdistelmälaite, jossa mukana sekä otsonaattori että uv-valo.

Vedenpuhdistusjärjestelmän lisäksi kylpyvesi vaatii yleisesti klooria tai muuta vedenpuhdistuskemikaalia. Vaihtoehtona kloorille on myös happitabletti, bromisuola tai ympäristö- ja kylpijäystävällinen SpaMarvel-puhdistusaine. Puhdistusainetta on yleisesti käytettävä säännöllisesti vähintään kerran viikossa riippuen tietenkin käyttömäärästä.

Toisinaan kylpyvesi kannattaa myös tehopuhdistaa eli shokkikloorata, jolloin kylpyveteen lisätään noin kolminkertainen määrä klooria normaaliin annosteluun verrattuna. Shokkiklooraus voi olla tarpeen esimerkiksi juhlien jälkeen, jos vesi näyttää samealta, se vaahtoaa tai haisee epämiellyttävältä.

Muista, että shokkikloorauksen yhteydessä ulkoporealtaan kannen on oltava aina auki 20 – 30 minuuttia, jolloin suurimmat kloorihöyryt pääsevät pois kannen alta.

Tärkeää on myös tarkistaa veden pH-arvo säännöllisesti. Mikäli pH-arvoa ei tarkisteta ja se on rajojen ulkopuolella, eivät vedenpuhdistuskemikaalit toimi odotetulla tavalla. Ulkoporealtaan pH-arvon mittaus tehdään testiliuskoilla, klooritesterillä tai digitaalisella allasmittarilla.  Optimaalinen ulkoporealtaan veden pH-arvo on 7,0 – 7,4. 

Muistilista sinulle:

✅ Käytä klooria tai muuta vedenpuhdistuskemikaalia säännöllisesti.

✅ Tee tehopuhdistus eli shokkiklooraus tarpeen vaatiessa.

✅ Tarkista veden pH-arvo säännöllisesti.

https://auraspa.fi/tuote/spa-start-set

Vaihda kylpyvesi säännöllisesti

Edes huolellisella veden puhdistamisella ei samaa kylpyvettä voi tietenkään käyttää ikuisesti. Kylpyveden puhdistamisen lisäksi vettä on siis myös vaihdettava.

Suosittelemme vaihtamaan kylpyveden 3 – 6 kertaa vuodessa, kuitenkin vähintään ennen pakkastalvea ja keväällä. Tiettyinä ajankohtina, kuten siitepölyaikaan tai illanistujaisten jälkeen, on vettä fiksua vaihtaa useammin. Vesi on parempi vaihtaa liian usein kuin liian harvoin.

Ulkoporealtaan veden vaihtoon löydät kattavat ohjeet täältä. Tarvitset puutarhaletkun tai uppopumpun sekä paikan, johon tyhjennät altaan.

Mikäli haluat tyhjentää altaan talveksi eli allasta ei käytetä koko talvena, on altaalle tehtävä talvityhjennys. Talvityhjennyksessä vesi poistetaan kokonaan altaasta ja putkistoista.

Muistilista sinulle:

✅ Vaihda vesi säännöllisesti, vähintään ennen pakkastalvea ja keväällä.

✅ Noudata ohjeita, jotta veden vaihtaminen onnistuu helposti.

✅ Jos allasta ei käytetä talvella, tee talvityhjennys.

Pese ja vaihda altaan suodattimet

Ulkoporealtaan suodattimet suodattavat kylpyvedestä sinne kuulumattomat asiat, kuten irtohiukset, roskat ja lian. 

Suodattimien puhdistus on tärkeää, sillä suodattimien toiminta vaikuttaa ulkoporealtaan käyttöikään, vedenkiertoon, veden lämmitykseen, hierontasuuttimien tehokkuuteen sekä veden vaihtoväliin.

Suosittelemme puhdistamaan suodattimet säännöllisesti noin kerran viikossa. Suodattimien puhdistus on helppoa – irrota suodatin ja käytä suodattimille suunniteltua puhdistusainetta (esim. Spa Filter Cleaner).

Vaihda altaan suodattimet uusiin vähintään 3 – 4 kertaa vuodessa.

Muistilista sinulle:

✅ Pese suodattimet noin kerran viikossa puhdistusaineella.

✅ Käytä ainoastaan suodattimille tarkoitettua puhdistusainetta.

✅ Vaihda altaan suodattimet 3 – 4 kertaa vuodessa.

Mene altaaseen puhtaana

Kylpyvesi on huomattavasti helpompi pitää puhtaana, kun kaikki altaassa kävijät käyvät suihkussa ennen altaaseen menoa. Ulkoporealtaan veden vaihdosta johtuva veden lämmittäminen kuluttaa sähköä hieman enemmän kuin veden lämpötilan ylläpitäminen, joten kylpyvedestä kannattaa pitää huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikäli kylpijät eivät peseydy hyvin ennen altaaseen menoa, kertyy kylpyveteen likaa, rasvaa, roskia sekä kosmetiikkatuotteita. 

Puhdista altaan kansi

Ulkoporealtaan kannen puhdistus on tärkeä huoltotoimi, joka takaa kannelle pitkän käyttöiän. Ulkoporealtaan kannen tehtävä on toimia eristeenä, eli kannesta kannattaa pitää hyvää huolta.

Järkevintä on puhdistaa altaan kansi kloorauksen yhteydessä. Kun olet lisännyt kylpyveteen kloorin tai muun puhdistuskemikaalin, pese kansi. Jos olet käyttänyt veden puhdistamiseen klooria, on ehdottoman tärkeää antaa kannen olla auki noin 20 – 30 minuuttia. Mikäli laitat kannen heti kiinni kloorauksen jälkeen, kannen sisäpinta vaurioituu.

Kannen puhdistamiseen tarvitset ainoastaan miedon pesuveden ja mikrokuituliinan. Puhdista kansi aina tarpeen vaatiessa, kuitenkin vähintään vedenvaihdon yhteydessä. 

Muistilista sinulle:

✅ Puhdista kansi miedolla pesuvedellä, huuhtele hyvin ja kuivaa mikrokuituliinalla.

✅ Kloorauksen yhteydessä anna kannen olla auki vähintään 20 minuuttia.

✅ Puhdista kansi aina vähintään vedenvaihdon yhteydessä.

Ulkoporealtaan huolto on helppoa ja nopeaa

Ulkoporealtaan huolto onnistuu jokaiselta. Asianmukaisia huoltotoimia ei kannata lykätä, sillä huollon hyödyt ovat suuret verrattuna vähäiseen vaivaan. Ilman säännöllistä huoltoa ulkoporeallas voi pahimmassa tapauksessa rikkoutua. Tärkeintä on muistaa puhdistaa kylpyvettä, vaihtaa kylpyvesi aika-ajoin, mennä altaaseen suihkun kautta ja pitää huolta myös altaan kannesta. Näin pääset pitkälle!

Saattaisit pitää myös näistä