Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Poreallas sisälle vai ulos? – Asiantuntijat vastaavat

Porealtaat tuovat luksusta arkeen, tarjoten täydellisen paikan rentoutumiseen sekä sisällä että ulkona. Vertasimme sisä- ja ulkoporealtaiden etuja ja haasteita, auttaen sinua valitsemaan parhaan vaihtoehdon yksilöllisiin tarpeisiisi.

Kirjoittaja

Niklas Tanhuanpää

Julkaistu

Kaikki artikkelitTietoa ulkoporealtaista
ulkoporeallas sisaan vai ulos

Ulkoporealtaiden suosio on kasvanut hurjaan tahtiin, ja yhä useampi talonomistaja on pohtinut tämän arjen luksustuotteen hankintaa. Porealtaat tarjoavat paitsi mahdollisuuden irtautua arjesta ja rentoutua, myös nauttia poreista ystäväporukalla juhlien tai illanistujaisten merkeissä. Voit siis nauttia rentouttavista poreista joko yksin tai yhdessä koko perheen tai ystävien kanssa.

Pohtiessa porealtaan hankintaa herääkin usein kysymys: kannattaako hankkia poreallas sisälle vai ulos? Molemmat vaihtoehdot tarjoavat omat hyvät ja huonot puolensa, joten tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin molempien vaihtoehtojen maailmaan sekä jaamme asiantuntijavinkkejä oikean altaan valintaan.

Poreallas sisälle – Edut ja haasteet

Sisäporeallas on monelle ylellisyyden ja oman rauhan symboli, joka tarjoaa ainutlaatuisen paikan rentoutumiselle ja arjesta irtautumiselle. Sisälle asennetussa porealtaassa nautit rentouttavista kylpyhetkistöä ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Perinteiset sisäporealtaat tuovat kuitenkin mukanaan liudan haasteita, jotka on tärkeä ottaa huomioon ennen ostopäätöstä.

Sisäporealtaan edut

 • Yksityisyys: Sisätiloihin asennettu poreallas tarjoaa täydellisen yksityisyyden.
 • Säästä riippumaton käyttö: Sisällä sijaitseva allas on täysin suojassa kylmyydeltä, sateelta ja lumisateelta,
 • Sisäporeallas on sisustuselementti: Sisäporeallas voi olla tyylikäs osa sisustusta.

Sisäporealtaat haasteet:

 • Haastava asennus: Sisäporealtaan asennus voi olla haastavaa. Altaan asennus voi vaatia ylimääräistä vesieristystä tai viemäröintiä.
 • Tila: Pienenkin sisäporealtaan asennus vaatii runsaasti tilaa. Jos haluat altaan johon mahtuu useampi kerrallaan, vie poreallas useamman neliön tilaa. Poreallas vaatii myös lattian, joka kestää sekä altaan, veden että kylpijöiden painon.
 • Kosteus: Sisäporeallas lisää sisätilojen kosteutta, mikä voi ilman riittävää eristystä ja ilmanvaihtoa johtaa kosteusvaurioon pitkällä aikavälillä.
 • Sisäporealtaan ääni: Sisäporeallas pitää yleensä häiritsevän kovaa ääntä ja voi näin ollen tehdä käytöstä epämiellyttävää.
 • Jatkuva veden vaihto: Sisäporealtaan huonoja puolia on se, että altaissa ei yleensä ole suodatusjärjestelmiä ja lämmitystä. Tämän takia lämmin vesi tarvitsee aina ennen käyttöä täyttää altaaseen ja käytön jälkeen allas tulee tyhjentää.

Voiko ulkoporealtaan asentaa sisälle?

Kyllä voi – ulkoporealtaan voi tarvittaessa asentaa myös sisätiloihin. Toisin kuin perinteiset 1990- ja 2000-luvuilla sisätiloissa yleistyneet sisäaltaat, ulkoporealtaat ovat helppokäyttöisiä ja vaivattomia. Ulkoporealtaan vettä ei tarvitse sisätiloissa vaihtaa jatkuvasti vaan allas pysyy sisätiloissa hyvänä ja lämpimänä useita kuukausia ilman vedenvaihtoa. 

Modernit ulkoporealtaat tarjoavat myös kattavammat ominaisuudet: ulkoporealtaiden pore- ja hierontatoiminnon ovat ottaneet valtavia harppauksia viime vuosina, kun taas perinteiset sisäaltaat ovat pysyneet hyvin pitkälti samanlaisina. Toki ulkoporealtaan sijoittamisessa sisätiloihin on otettava huomioon myös altaasta tuleva kosteus sekä rakenteiden kestävyys.

Ulkoporeallas voi olla pitkällä aikavälillä edullisempi ja monikäyttöisempi kuin perinteinen sisäallas: ulkoporealtaissa on vahvat eristeet ja eristävä lämpökansi, mikä mahdollistaa lämpimän veden ylläpidon vähemmällä sähkönkulutuksella. Ulkoporeallas voi myös säästää suuria määrä vettä, kun vettä ei jouduta vaihtamaan jokaisella kylpemiskerralla.

Ulkoporeallas – Edut ja haasteet

Ulkoporeallas tuo mukanaan oman ainutlaatuisen viehätyksensä, joka yhdistää kodin mukavuuden ja luonnon rauhan. Se on paikka, jossa voit nauttia raikkaasta ilmasta ja tähtitaivaasta samalla kun liotat huolesi pois lämpimässä, poreilevassa vedessä. Ulkoporeallas on paitsi terapeuttinen pakopaikka arjen keskeltä, myös täydellinen lisä viihdyttämään vieraita tai viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

Ulkoporealtaan edut

 • Luonnonläheisyys: Ulkoporeallas mahdollistaa luonnon elementtien, kuten auringonpaisteen tai tähtitaivaan, nauttimisen rentoutumishetkien aikana.
 • Viihdearvo: Se toimii erinomaisena keskipisteenä sosiaalisille kokoontumisille ja juhlille.
 • Helppo asennus: Allas toimitetaan pihalle käyttövalmiina. Tarvitset enää paikallisen sähkömiehen tekemään altaan kytkennät.
 • Kattavat ominaisuudet: Ulkoporeet tarjoavat usein laajemmat ja tehokkaammat ominaisuudet kuin sisäporealtaat.
 • Mahdollisuus asentaa suurempi allas: Pihalla on luonnollisesti enemmän tilaa, mikä mahdollistaa suuremman altaan asennuksen.
 • Pitkä käyttöikä: Hyvin huollettuna ulkoporeallas kestää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Ulkoporealtaan haasteet:

 • Yksityisyys: Tietyissä tilanteissa ulkoporealtaan käyttö voi vaatia lisätoimenpiteitä yksityisyyden suojaamiseksi. 
 • Ylläpidon vaatimukset: Ulkoporealtaat vaativat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta, jotta ne pysyvät hygieenisinä ja toimivina. Toki tämä säännöllinen huolto on helppoa ja pientä verrattuna sen tuomiin iloihin. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos viikossa löytyy n. 15 minuuttia aikaa, pärjää ulkoporealtaan ja sen hoidossa mahtavasti.

Ulkoporealtaan edut ovat selkeät, erityisesti niille, jotka arvostavat raikasta ulkoilmaa ja sosiaalisia hetkiä. Ulkoporeallas on täydellinen lisäys puutarhaan tai terassille, tarjoten paikan, jossa voi rentoutua ja nauttia ulkoilmasta ympäri vuoden.

Kuitenkin, ulkoporealtaan omistaminen vaatii myös huomioimaan sääolosuhteiden vaikutukset ja mahdolliset yksityisyyden suojaukset. Esimerkiksi, jos asut alueella, jossa talvet ovat kylmiä, sinun tulee varmistaa, että poreallas on oikeasti suunniteltu kestämään pakkasta ja että sinulla on asianmukaiset suojapeitteet ja lämmitysjärjestelmät.

Vaikka ulkoporealtaat on suunniteltu kestämään ulkoilman olosuhteita, ne vaativat silti säännöllistä huoltoa. Lehtien, hyönteisten ja muun ulkoilman tuoman lian poistaminen on osa rutiinia, samoin kuin veden kemikaalitasapainon ylläpitäminen tai suodattimien peseminen.

Kaiken kaikkiaan ulkoporeallas tarjoaa vertaansa vailla olevan kokemuksen, joka yhdistää kodin mukavuuden ja luonnon kauneuden. Se on paikka, jossa voit paeta arkea ja antaa aikaa itsellesi tai jakaa ilon hetkiä läheistesi kanssa.

Tutustu AuraSpan ulkoporeallasvalikoimaan!

Sisäporeallas – Asennus ja huolto

Sisäporealtaan asennus on prosessi, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja ammattitaitoa. Se ei ole pelkästään kodin lisävaruste, vaan se on osa kodin rakennetta, joka voi tarjota päivittäistä luksusta ja rentoutumista.

Asennuksen tärkeät vaiheet

Tilan valmistelu

Varmista, että valittu tila voi tukea altaan painoa ja että lattia on vesitiivis.

Viemäröinti ja vesieristys: Asiantuntijan tulee suorittaa viemäröinti ja vesieristys, jotta vältetään vesivahingot. Myös tilan ilmanvaihtoon tulee kiinnittää erityishuomiota.

Sähkö- ja vesiliitännät

Ammattilaisen tulee asentaa tarvittavat sähkö- ja vesiliitännät turvallisuusmääräysten mukaisesti. Sisäporeallas tarvitsee yleensä kiinteän vesiliittymän.

Ylläpidon kriittiset vaiheet:

Veden laatu

Sisäaltaissa yleensä puuttuu ulkoporealtaan kaltaiset puhdistusjärjestelmät, jolloin vettä joudutaan vaihtamaan aina jokaisen käytön jälkeen.

Puhdistus ja desinfiointi

Säännöllinen puhdistus ja desinfiointi ovat välttämättömiä bakteerien estämiseksi

Ilmanvaihto

Tehokas ilmanvaihto on tarpeen kosteuden poistamiseksi ja homeongelmien ehkäisemiseksi.

Sisäporealtaan asennus voi olla monimutkainen, mutta kun se tehdään oikein, se on investointi, joka kestää vuosia. Säännöllinen kosteuden hallinta on erityisen tärkeää, sillä ilman asianmukaista ilmanvaihtoa ja kosteudenpoistoa sisäporeallas voi aiheuttaa rakenteellisia vahinkoja ja terveysriskejä.

Ylläpito on jatkuva prosessi, joka vaatii omistautumista. Veden jatkuva vaihtaminen ja altaan puhdistus ovat kaikki osa rutiinia, joka varmistaa altaan turvallisen ja miellyttävän käytön. Vaikka ylläpito voi tuntua työläältä, se on välttämätöntä altaan pitkäikäisyyden, käyttömukavuuden sekä puhtauden kannalta.

Ulkoporeallas – Asennus ja huolto

Ulkoporealtaan asennus ja ylläpito ovat avainasemassa, että voit nauttia ulkoilmakylvyistä huolettomasti vuosien ajan. Ulkoporealtaat on suunniteltu kestämään sääolosuhteita, mutta niiden asianmukainen asennus ja jatkuva huolto ovat välttämättömiä altaan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta.

Asennuksen perusperiaatteet

Sopiva sijainti

Valitse altaallesi mieluinen paikka, joka on sekä tarpeeksi yksityinen että helposti saavutettavissa. Usein ulkoporeallas sijoitetaan takapihalle, johon pääsee helposti kulkemaan pesutiloista. Myös huoltotilaa on hyvä jättää altaan jokaiselle syrjälle vähintään 50 cm.

Alustan valmistelu

Varmista, että alusta ja perustukset ovat routimattomat, tasaiset ja riittävän vahvat, jotka kestävät altaan painon vesineen ja kylpijöineen. Kunnon pohjatyöt varmistaa, ettei allas vajoa veden ja kylpijöiden painosta.

Sähkö- ja vesiliitännät

Asennuta tarvittavat liitännät ammattilaisen toimesta. Ulkoporeallas vaatii aina joko yksi tai kolmivaihe-virran. Erillistä vesi- tai viemäriliitäntää ei tarvita vaan altaan tyhjennys voidaan suorittaa vaivattomasti uppopumpun avulla.

Ylläpidon keskeiset toimenpiteet:

Säännöllinen puhdistus

Puhdista allas lehdistä, liasta ja muista ulkoisista epäpuhtauksista. Muista huoltaa myös ulkoporealtaan suodattimia säännöllisesti.

Veden kemikaalitasapaino

Mittaa ja säädä veden pH- ja kemikaalitasapainoa säännöllisesti, jotta vesi pysyy puhtaana ja turvallisena.

Vedenvaihto

Myös ulkoporealtaassa pitää vettä vaihtaa. Suosittelemme altaan vedenvaihtoa n. 3-4 kk välein. Veden vaihtoväliin vaikuttaa paljon altaan käyttömäärä ja se on aina yksilöllistä.

Ulkoporealtaan asennus on yleensä suoraviivaisempi kuin sisäporealtaan, koska se ei vaadi niin tarkkaa tilan mittausta koska ulkotiloissa on yleensä enemmän tilaa käytössä. Sijainnin valinta on kuitenkin tärkeää, sillä se vaikuttaa sekä yksityisyyteen että helppoon pääsyyn. Alustan on oltava routimaton, vakaa ja kestävä, jotta se voi kestää altaan painoa ja routimista.

Ylläpito on ulkoporealtaan pitkäikäisyyden kannalta kriittistä. Säännöllinen puhdistus ja veden kemikaalitasapainon ylläpito ovat välttämättömiä puhtaan ja terveellisen kylpykokemuksen varmistamiseksi. 

Tutustu AuraSpan suojakansiin!

Kun ulkoporeallas on asennettu oikein ja sitä ylläpidetään huolellisesti, se voi tarjota vertaansa vailla olevan paikan rentoutumiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Se on investointi, joka tuo iloa ja hyvinvointia niin arkeen kuin juhlaankin.

Vertailu – Kumpi on parempi vaihtoehto sinulle?

Molemmat vaihtoehdot tarjoavat liudan etuja ja haasteita, ja lopullinen valinta kiinni omista mieltymyksistä ja tarpeista.

Kenelle sisäporeallas sopii?

Sisäporeallas on oikea valinta, jos arvostat yksityisyyttä ja haluat nauttia rentouttavista poreista ympäri vuoden. On tärkeää kuitenkin huomioida, että sisäporeallas voi vaatia huomattavasti suuremman alkuinvestoinnin kuin ulkoporeallas. Jos harkitset porealtaan hankkimista sisälle, suosittelemme tutustumaan myös ulkoporealtaisiin, joista löytyy nykyään myös pienempiä versioita. Ulkoporeallas voidaan asentaa myös sisälle, ja ne ovat helppohoitoisempia ja tarjoavat usein paremmat ominaisuudet ja miellyttävämmän käyttökokemuksen.

Kenelle ulkoporeallas sopii?

Ulkoporealtaat sopivat lähes kaikille, jotka haluavat nauttia lämpimästä vedestä ja rentouttavista hieronnoista ympäri vuoden. Ulkoporealtaat tarjoavat usein kattavammat ominaisuudet kuin sisäporealtaat, sekä mahdollisuuden nauttia poreista suuremmalla porukalla. Ulkoporeallas toimii loistavana illanistujaisten vetonaulana. Ulkoporealtaan hankintakustannukset ovat usein sisäporeallasta matalammat, mitä tekee ulkoporealtaasta entistä houkuttelevamman.

Oletko harkinnut ulkoporealtaan hankkimista? Ota rohkeasti yhteyttä tai tule käymään myymälässämme ja etsitään juuri sinulle sopivin allas! 

Saattaisit pitää myös näistä