fbpx
Ulkoporeallas Viskan Hasselö

Ulkoporealtaan sähkönkulutus: Paljonko poreallas vie sähköä Suomessa?

Ulkoporeallas tuo kaivattua lämpöä pimeisiin talvi-iltoihin. Rentouttavasti poreileva ulkoporeallas terassilla saa virtansa sähköstä, joten sen osuus kodin sähkölaskusta taatusti mietityttää. Sentilleen tarkkoja lukemia siitä, paljonko ulkoporeallas kuluttaa sähköä, emme voi antaa — mutta tässä artikkelissa kerromme keskimääräisen kulutuksen ja tavat pienentää sitä.

6 asiaa, jotka vaikuttavat porealtaan sähkönkulutukseen:

Porealtaan sähkönkulutukseen vaikuttavat ulkoporealtaan koko, altaan paikka, eriste- ja ilmasulkukerrokset, vuodenaika, vedessä ylläpidettävä lämpötila sekä kylpykertojen määrä. Ulkoporealtaan sähkönkulutus on siis monen eri tekijän summa, johon voit myös itse vaikuttaa. Olet varmasti kuullut jo liiankin usein puhuttavan siitä, että ulkoporealtaan sähkönkuluts on 1 € / päivä. Tämä kuitenkaan ei ole aivan kiveen kirjoitettu asia ja käytämmekin mielummin mittarina kilowattitunteja kuin euroja varsinkin näinä aikoina kun sähkönhintakin on vain nousemaan päin.

Alla on listattuna muutamia asioita, jotka vaikuttavat ulkoporealtaan sähkönkulutukseen.

  1. Ulkoporealtaan koko

Ulkoporealtaan koko vaikuttaa sähkölaskuun poikkeuksetta. Täysi ulkoporeallas sisältää satojen litrojen edestä vettä — esimerkiksi 200 cm x 200 cm kokoinen perheen poreallas voi vaatia vettä jopa tuhat litraa. Mitä suurempi allas on, sitä suurempi vesimäärä sinne menee. Suuren vesimäärän lämmittäminen on tietenkin hintavampaa kuin pienemmän.  Suuria eroja ei kuitenkaan eri kokoisilla altailla ole.

  1. Ulkoporealtaan paikka

Olisitko voinut uskoa, että voit vaikuttaa sähkölaskun suuruteen sijoittamalla ulkoporealtaan esimerkiksi aukean pihan sijaan katokseen? Näin on! Paras paikka ulkoporealtaalle kulutuksen kannalta on mahdollisimman suojaisa paikka. 

Terassin katoksen alle sijoitettu allas saa suojaa tuulelta, jolloin kylmä pakkastuuli ei pääse viilentämään vettä tai kylpijöitä rentouttavan kylpyhetken aikana. Pihan erilaisten rakenteiden lisäksi myös kasvillisuus tekee ympäristöstä suojaisamman. 

  1. Eriste- ja ilmasulkukerrokset

Ulkoporealtaan eristys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka voi pitää sähkönkulutuksen maltillisella tasolla tai nostaa sitä. Lämpö karkaa huonosti eristetystä altaasta, mikä johtaa suurempaan sähkölaskuun. Hyvin eristettyä allasta voi käyttää huoletta talvella, tosin korkeammalla sähkönkulutuksella.

AuraSpa-ulkoporealtaat ovat aina eristetty nelikerroksisella eristystekniikalla. Tätä voi verrata kerrospukeutumiseen, jossa jokaisen kerroksen välillä on ilmatila. Pohjoismaihin suunniteltu eristys ja markkinoiden paksuimmat 15/12 cm harjakattoiset lämpökannet (Arktiset kannet) takaavat altaan energiatehokkaan käytön. 

Valikoimamme ViskanSpa:n ulkoporealtaat on dokumentoitu energiatehokkaiksi useiden eriste- ja ilmasulkukerrosten ansiosta sekä sen, että käytämme uudelleen altaan pumpuista tulevan lämmön. 

  1. Vuodenaika

Parhaiten ulkoporealtaan sähkönkulutuksesta kertoo kulutus vuositasolla, sillä vuodenaikojen vaihtelu näkyy vaihteluna myös sähkölaskun suuruudessa. Talvisin altaan sähkönkulutus on luonnollisesti suurempi kuin kesäisin.

Pohdi, käytätkö ulkoporeallasta läpi vuoden vai esimerkiksi ainoastaan kesämökillä auringon lämmittäessä — ilman lämpötilalla on suuri merkitys siihen, kuinka paljon sähköä altaan lämmittämiseen kuluu. Lämmin kesä kompensoi kylmää talvea, jolloin allasta on lämmitettävä enemmän. 

  1. Vedessä ylläpidettävä lämpötila

Ulkoporealtaan veden miellyttävä lämpötila voi olla esimerkiksi +37 °C. Veden lämpötila säädetään itse sopivaksi, eli omat mieltymyksesi vaikuttavat sähkönkulutukseen. 

Allas kuluttaa energiaa enemmän vettä lämmitettäessä kuin lämpötilaa ylläpidettäessä, mikä kannattaa pitää mielessä. Kun allas on aktiivisessa käytössä, kannattaa lämpötilaa siis ylläpitää. Jos lähdet esimerkiksi pidemmälle lomalle tai altaaseen tulee muusta syystä käyttökatko, voit lämpötilaa alentamalla säästää hieman myös sähkölaskussa. 

Tästä syystä myös altaan veden vaihtoväli vaikuttaa sähkönkulutukseen. Mitä useammin joudut vaihtamaan vettä, sitä useammin sähköä kuluu koko vesimäärän lämmittämiseen. Hyvin varustellun altaan vedenpuhdistusominaisuudet auttavat pidentämään veden vaihtoväliä.

  1. Kylpykertojen määrä

Altaan käyttöaste eli kylpykertojen määrä vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen. Poreista nauttiminen kerran tai kaksi kertaa viikossa kuluttaa vähemmän sähköä kuin päivittäinen kylpyhetki. 

Ulkoporealtaan kansi eristää lämpöä tehokkaasti — eli aina kun kansi on auki allasta käytettäessä, lämpöä pääsee nousemaan altaasta kohti tähtitaivasta. Pidä siis kantta kiinni aina mahdollisuuksien mukaan, ja peitä kansi halutessasi suojahupulla tai -peitteellä sen ollessa kiinni.

Tämän verran ulkoporeallas kuluttaa sähköä

Suomessa ulkoporeallas vie enemmän sähköä kuin paikassa, jossa aurinko lämmittää mukavasti lähes ympäri vuoden. Kymmenen vuoden kokemuksen kautta osaammekin kertoa, että ulkoporealtaat vievät sähköä keskimäärin n. 3000-4000 kwH / vuosi mutta kulutukseen vaikuttaa todella monta eri asiaa, joten nämä ovat vain suuntaa antavia määriä.

Tähän määrään vaikuttavat toki ulkoporealtaan koko, eristys, sijoituspaikka, veden lämpötila, vuodenaika sekä käyttöaste. 

Halpa ulkoporeallas voi tulla kalliiksi käyttökustannusten muodossa. Huonosti esitetty allas saattaa kuluttaa sähköä jopa tuplasti enemmän, jolloin laadukas poreallas olisi taatusti tuntunut paremmalta ostokselta.