Yli 2000 toimitettua allasta(102 arvostelua)

Ulkoporealtaan talvityhjennys: näillä ohjeilla onnistut

Ulkoporeallas tuo taianomaista tunnelmaa pimeisiin talvi-iltoihin. Tällä hetkellä moni kuitenkin miettii kodin sähkölaskuja, ulkoporealtaan käyttämistä talvella ja sitä, voisiko altaan tyhjentää talveksi. 

Suosittelemme pitämään vedet altaassa ympärivuotisesti, emmekä suosittele altaan tyhjentämistä

Aina ulkoporealtaan käyttö talvella ei kuitenkaan kuulu suunnitelmiin ja allas halutaan tyhjentää talven ajaksi. Jos allas tyhjennetään talven ajaksi, on tärkeintä tehdä tyhjennys erittäin huolellisesti, ettei putkistoon jää helposti jäätyvää vettä! 

Huom! Kotivakuutus tai takuu ei korvaa tyhjennetyn altaan mahdollisia jäätymisestä johtuvia vaurioita.

Milloin ulkoporealtaan tyhjennys on välttämätöntä?

Mikäli ulkoporeallas on käytössä esimerkiksi ainoastaan kesäisin ja allasta ei talvella käytetä, suosittelemme ensisijaisesti laskemaan allasveden lämpötilaa esimerkiksi 10-15 asteeseen. Toinen vaihtoehto on porealtaan talvityhjennys. Huolehdi oikein tehdystä tyhjennyksestä, niin allas on käyttökunnossa taas talven jälkeen.

Ulkoporealtaan talvityhjennys tulee suorittaa, jotta putkistoihin ei jää vettä. Tavanomainen tyhjennys tyhjennysventtiilistä vedenvaihdon yhteydessä ei tyhjennä kaikkea putkistossa olevaa vettä. Jos putkistoihin jää vettä eikä allasta lämmitetä, vesi jäätyy ja pahimmassa tapauksessa rikkoo altaan putkistoa ja pumppuja.

Ulkoporealtaan talvityhjennys on mahdollista tehdä itse

Ulkoporealtaan talvityhjennys ei eroa merkittävästi tavanomaisesta tyhjennyksestä vedenvaihdon yhteydessä – on kuitenkin muutamia vaiheita, jotka tulee ottaa huomioon.

Mikäli osaat tehdä ulkoporealtaan veden tyhjennyksen käyttöohjeita seuraamalla, hoituu varmasti myös ulkoporealtaan talvityhjennys helposti. Tarvittaessa saat apua asiantuntijoiltamme myös tässä asiassa.

Näin tapahtuu ulkoporealtaan tyhjennys talveksi 

Ulkoporealtaan talvityhjennys on tehtävä huolellisesti. Ohjeitamme noudattamalla varmistat altaan oikeaoppisen talvisäilytyksen. Altaan talvityhjennyksissä on mallikohtaisia eroja esimerkiksi pumppujen ja suuttimien lukumäärässä ja siinä, onko altaassa vesielementtejä vai ei. Eri malleissa pumppuja on 1-5 kappaletta.

  1. Puhdista altaan putkisto 24 tuntia ennen tyhjennyksen tekemistä. Suosittelemme käyttämään tähän Pipe Cleaneria.  

Putkiston puhdistaminen on tärkeää, sillä putkistoon kertyy ihosta liuennutta rasvaa ja kuolleita ihosoluja. Ajan kuluessa putkiin muodostuu biologinen kalvo, joka toimii kasvualustana bakteereille ja mikro-organismeille. Pipe Cleaner poistaa tämän biologisen kalvon ja puhdistaa putkiston kokonaisvaltaisesti.

  1. Katkaise altaasta virta. 

Virta katkaistaan laukaisemalla vikavirtasuoja ja altaan sulakkeet sulaketaulusta. 

  1. Tyhjennä allas

Tyhjennä allas tyhjennysventtiilin kautta tai uppopumpun avulla. 

  1. Aseta hierontapumppujen säädöt keskiasentoon, vesielementtien säätimet auki-asentoon ja käännä jokainen suutin auki-asentoon.
  1. Käytä vesi-imuria. 

Imuroi vesi-imurilla altaan jokainen suutin, suodattimien paikat, tyhjennysventtiilit ja vesi-elementit huolellisesti, jotta kaikki vesi tulee putkistosta pois.

Ulkoporeallas tyhjenee suurimmaksi osaksi vedestä tyhjennysventtiilin kautta (vaihe 3). Laitteistoon ja putkistoon jää kuitenkin vettä, joka on saatava pois. Ethän siis ohita tätä vaihetta.

  1. Avaa altaan huoltoluukut ja avaa vastuksen päät. 

Altaan automatiikan yhteydessä on läpivirtausvastus, jonka päät tulee avata, imuroida putkistosta tuleva vesi pois ja jättää liittimet auki. Avaa aluksi hiljalleen liittimiä ja käytä pyyhettä apuna, kun putkistosta alkaa valumaan vettä (kts. kuva).

  1. Etsi altaan kiertovesipumppu ja hierontapumput. 

Altaassasi on mallista riippuen 1-5 pumppua, joiden kierreyhteet on myös avattava. Näistä on myös imuroitava vesi-imurin avulla vesi pois (kts. kuva).

  1. Pumppujen vesipesän tyhjennysventtiilit tulee myös avata. Tyhjennysventtiilit kierretään auki ja imuroidaan pumpun vesipesä tätä kautta. Tulpat ja kierreyhteet jätetään talveksi auki (kts. kuva).
  1. Pese suodattimet ja kuivaa allas ja kansi huolellisesti. 

Tässä vaiheessa ulkoporeallas on täysin tyhjentynyt. Suosittelemme pesemään suodattimet huolellisesti. Huolehdi myös altaan ja kannen kuivumisesta.

Käytä suodattimien puhdistamiseen esimerkiksi Spa Filter Cleaneria.

  1. Viimeistele altaan suojaus sadevedeltä, vahvalla suojapeitteellä. 

Tyhjennyksen ja huolellisen altaan kuivauksen jälkeen asetetaan altaan lämpökansi tai muu suoja (esimerkiksi uretaanilevyt) tiiviisti altaan päälle ja suojataan allas esimerkiksi suojapeitteellä niin, ettei altaaseen pääse vettä talven aikana (huomioi myös peitteen kiinnitys/tuulen vaikutus suojaan). 

Huom! Altaan sisälle jää kuitenkin suuri määrä kosteutta ja kannen sisäpinnassa sekä allaskuoressa voi suuren kosteuden seurauksena esiintyä hometta. Altaan kannet voi myös viedä sisälle kuivumaan ja suojata allas jollain muulla tavalla. Altaan sisään voit jättää muutaman kosteuden poistajan. välttääkseen homeen muodostumisen.

Keväällä allasta takaisin käyttöönotettaessa tehdään samat toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä ja tarvittaessa uusitaan tiivisteet. Tarkista myös jokainen liitoskohta mahdollisten vuotojen varalta, kun altaaseen laitetaan vesi.

Milloin talvityhjennystä ei tarvitse tehdä?

Ulkoporeallasta on lämmitettävä läpi talven, jotta vesi ei jäädy ja allas hajoa. Allasveden pitäminen lämpimänä on kuitenkin turhaa, mikäli allasta ei käytetä.

Energian säästämiseksi voit esimerkiksi laskea ulkoporealtaan veden lämpötilaa ja pitää vedet altaassa myös yli talven eikä keväällä tarvitse murehtia mahdollisista jäätymisen aiheuttamista ongelmista.

Nimensä mukaisesti talvityhjennys on aiheellinen ainoastaan talvisin. Ulkoporealtaan ollessa käyttämättömänä syystä tai toisesta muina vuodenaikoina, riittää tavanomainen veden tyhjennys.

Ulkoporealtaan talvityhjennys pähkinänkuoressa

Tärkeintä ulkoporealtaan talvityhjennyksessä on varmistaa, että allas on täysin tyhjä vedestä – putkistoja myöten. Huomioi myös se, että jos allas tyhjennetään talveksi, takuu ei kata keväällä mahdollisia murheita.

Oikeaoppinen talvityhjennys onnistuu käymällä läpi yllä mainitut vaiheet sekä käyttämällä oikeita tuotteita. Unohda itsetehdyt puhdistusseokset ja muut tuotteet, joita ei ole tarkoitettu ulkoporealtaan huoltoon. Valikoimastamme löydät kaikki tarvittavat puhdistus- ja hoitotuotteet.

Suorita talvityhjennys huolellisesti, käy läpi jokainen vaihe. Lopuksi peittele ulkoporeallas esimerkiksi uretaanilevyillä ja vahvalla peitteellä ja varmista, ettei allas ole alttiina katolta tippuvalle tai taivaalta tulevalle lumelle ja vedelle.